De leden van de tienkoppige band uit de Verenigde Staten zijn echte rauwdouwers. Met hun 'riot jazz' speelt het koperen leger over de hele wereld en heeft de Youngblood Brass Band in het verleden op grote festivals gestaan. Glastonbury, Blue Note, Roskilde, WOMAD en North Sea Jazz om maar een paar op te noemen.

De band, opgericht in 1998, bracht in 2000 hun debuutalbum Unlearn uit. De plaat is tot stand gekomen in samenwerking met artiesten zoals Talib Kweli, Mike Ladd, DJ Skooly en Ike Willis (ex-Frank Zappa) en leverde een platendeal op bij Ozone Music, een New Yorks Avant-Hiphop label. In 2007 kwamen ze met ‘Is That A Riot?’, dat bekend staat als hun meest agressieve en experimentele album. Afgelopen september lanceerden ze voor het eerste in vijf jaar een langspeler: Pax Volumi. ­­

Naast grote optredens over de hele wereld en zeven albums start Youngblood in 2004 het collectief Layered Music, een organisatie die fungeert als een onafhankelijk record label, literatuur- en bladmuziek uitgeverij, opname studio en forum voor jongtalent, studenten en docenten. De muziek van de Brass Band is beschikbaar als marcheer- en big band arrangementen en wordt over de hele wereld gespeeld door Jazz- en Marching bands.

De combinatie van Hip-Hop, traditionele New Orleans Brass- en Punk Jazz, maakt de unieke sound van deze blazers. Hun moderne progressieve, rauwe, akoestische muziek zal je laten dansen tot je erbij neervalt!

In het voorprogramma van YbBB staat de getalenteerde DJ A La Fu. Met zijn spin skills vertrok hij al snel uit zijn geboortestad om op zoek te gaan naar mensen en plekken waar hij zich kon ontwikkelen, plekken zoals London, Parijs en New York. Hij werkt nauw samen met de labels Ninja Tune en Big Dada en heeft remixen gemaakt voor Coldcut, Saul Williams en Juice Aleem.

Olivier