GRUISGRUISGRUIS is de perfecte benaming voor wat u vanavond te wachten staat. Moet je nagaan dat we dit vroeger zonder oordoppen deden. En er niet echt decibelregels waren. Dit gaat niet wegnemen dat vanavond de broekspijpjes weer eens ouderwets kunnen klapperen! Eindelijk weer een bak ongenadige HERRIE in ons cluppie! Deze krankzinnige avond wordt u voorgeschoteld door Evita Lepes, in het kader van haar kunstproject aan de Academie voor Popcultuur. Zij is tevens Vera-stagiaire, bassist en voor de komende drie jaar Vera’s Stef Stuntpiloot-kampioen!

ZALM is zeker weten de Eindhovense stuntpiloot. Deze eenmans-electrogrindcoreband van Mike Dobber, vernoemd naar die VVD-minister die altijd alles weglachte, moet je live ondergaan om het enigszins te kunnen bevatten. ‘Minister van Subcultuur’ Mike neemt een treffende sample van YouTube en slaat het vervolgens binnen één minuut aan gruzelementen. Live verdwaal je in deze Bermudadriehoek van punkhardcore, cabaret en performancekunst. De hypocrisie en banaliteit van politici, rechtse viruswappies, religieuze fanaten en internetgekkies wordt genadeloos afgestraft in tracks als ‘COMPLOTWAPPIES’, ‘ALLEEN MIJN MENING TELT HASHTAG NU PUNT NL’, ‘VIZIER OP LINKS HEEFT NOG STEEDS GEEN AANDACHT AAN ZALM BESTEED’ en de knaller ‘TROTS OP DE BOEREN MAAR DAN ALLEEN DE BIOLOGISCHE EN DE MICROBOEREN, DE FDF ZIJN KAPITALISTISCHE EIKELS EN MARK VD OEVER IS EEN LUL’ – standaard in kapitalen.

De punk- en muziekscene worden ook niet ontzien, getuige ‘GVD WEER NIET PUNK GENOEG VOLGENS DE PUNKPOLITIE’ en ‘TEGENDRAADS IS OOK EEN LEIDRAAD’. Op de eerste plaat ‘HET NEUSJE VAN DE ZALM’ bestond de zang louter uit samples van grunt-tutorials, schreeuwende papegaaien en grommende kamelen, waarna de jury van de Popronde serieus ZALM’s zangkwaliteiten ging beoordelen. ZALM maakt het hedendaagse absurd en het absurde hedendaags:

‘WANNEER JE HEEL SNEL FREEJAZZ ZEGT KLINKT HET ALS FRIETJES’.

Uit Leeuwarden komt Dirty Robot, inderdaad met Evita op bas. Dit genrebending noiserock-trio was begonnen rond 2018 en hebben ze her en der al live-ervaring opgedaan. Hun laatste EP ‘Teleshopping’ is in oktober 2020 uitgekomen. Invloeden halen ze uit bands als Death Grips, Daughters en Gilla Band. Bedrieglijke vriendelijkheid wordt afgewisseld met feedback-gestoordheid: dit verveelt geen moment! Tegendraads is inderdaad een leidraad, en een hele goeie ook.

En dan hebben we nog Cøltrui, ook uit Ljouwert, die neem ik aan het spits afbijten. Eveneens uit het straatje van Gilla Band, Death Grips en Black Midi. “Een luid arrangement van muziekdingen” – Cøltrui gaat het begrip ‘geluid’ herdefiniëren.

GRUISGRUISGRUIS! (Misschien toch maar oordoppen meenemen.)

T-Ice