Zienema Klassiek: Fargo (Joel & Ethan Coen, 1996)
Drie lijken om te beginnen, waaronder een van een door Amerikaanse automobilisten gevreesde state trooper. Werk voor de politiechef van Brainerd, Minnesota, die zich moeizaam in haar uniform hijst, haar man onder de warme dekens achterlatend.

 De ijzige verlatenheid van een parkeerterrein van een autohandelaar valt in het niets bij de sneeuwvlaktes aan weerszijden van de stille winterwegen van Minnesota, een staat die aanschurkt tegen de Grote Meren, Canada en het meest godverlaten staat van de VS, North Dakota, met hoofdstad Fargo, een naam waar de western die deze film ook herbergt al in doorklinkt. Maar het is tegelijk zedenschets, bloederige misdaadfilm, zwarte komedie en ode aan thuisstaat en geboorteplaats Minneapolis van de gebroeders Coen.

In die stad is Jerry, een onbeholpen sukkel gespeeld door William H. Macy die  getrouwd met de dochter van de rijke Wade, een autohandelaar in de problemen. Problemen waar Wade hem moeiteloos van zou kunnen verlossen, mits hij meedoet aan een lucratieve deal. Zo niet, treedt Plan B in werking: een geënsceneerde kidnapping van Jerry’s vrouw, Wades dochter Jean. Dan zal Wade het geld wel ophoesten.

Op naar Fargo dus, om twee misdadigers die Jerry via een monteur op het spoor is gekomen in te lijven. En vanaf dat moment gaat werkelijk alles mis. De twee niet bepaald snuggere criminelen Carl (Steve Buscemi) en Gaear (Peter Stormare) zijn nog onderweg als dankzij hen de eerste lijken zich zwart tegen de sneeuw aftekenen. Waarop de plaatselijke politiechef, de hoogzwangere Marge, ten tonele treedt. Waarom Frances McDormand voor deze rol een Oscar won wordt je snel duidelijk. Haar zangerige Engels, met dank aan alle Noorse en Zweedse immigranten aldaar, en Colombo-achtig vernuft nemen je alras voor haar in. Terwijl zij zich op de zaak werpt, ontrafelt Jerry’s plan zich steeds verder en blijven er slachtoffers vallen. En waarom een hakselaar een Facebookpagina heeft? Ook die raadsel wordt opgelost, zij het niet voordat heel wat bloed is gevloeid.

Bloed en misdaad die gierend uit de bocht vliegt, gaan hand in hand samen met de gebroeders Coen,  Joel (1954) en Ethan (1957), sinds hun eersteling Blood Simple (1984), en vroege prachtfilms zoals Raising Arizona (1987). Tussendoor schreven zij samen met Sam Raimi Crimewave (1985) die deze ook regisseerde. Misschien niet verbazingwekkend dat Fargo ook doet denken aan diens A Simple Plan (1998). Frances McDormand speelde ook een hoofdrol in hun eerste film, en blijft regelmatig in hun werk opduiken, meest recentelijk in Burn After Reading (2008). Joel was zo verstandig in 1984 met haar te trouwen. Momenteel schittert zij in het verder wat vlakke Promised Land (Sue Thomason, VS 2012), maar het wachten is op weer eens een hoofdrol, het liefst natuurlijk in de volgende film van de gebroeders meesterfilmmakers.

david