Zienema Klassiek: The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991)
The Silence of the Lambs geldt als één van de grote thrillerklassieker van de jaren negentig. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat we deze film bij de Zienema gaan draaien. Op 35mm!

Het is inmiddels al weer tweeëntwintig jaar geleden dat  de film uitkwam en vijf Oscars in de wacht sleepte. Dr. Hannibal Lecter is in die tijd uitgegroeid tot een icoon in de filmwereld. Het zou kunnen dat de film u niets zegt. Maar het zinnetje “it rubs the lotion on its skin, or else it gets the hose again” heeft u misschien gehoord in South Park, wanneer Cartman ‘Lambs’ aan het spelen is, of in de songtekst van het nummer Turnin’ on the Screw’ van Queens of the Stone Age, of in een aflevering van Family Guy . De film heeft een grote impact gemaakt op de popcultuur en de filmgeschiedenis. En dit komt in mijn ogen voornamelijk door het bloedstollende acteerwerk van Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter). Hij speelt een moordlustige kannibaal op een  manier die je niet verwacht. Hij is beleefd, charmant en zeer intelligent. Dit maakt hem op zijn eigen wijze nog zieker en enger dan bijvoorbeeld losgeslagen gekken als Jason Voorhees (Friday the 13th) of Freddy Krueger (Nightmare on Elm Street).

Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van misdaadschrijver Thomas Harris. Het was het tweede deel in een reeks van drie boeken die uitkwamen tussen 1981 en 1999. Harris schreef daarna ook nog een vierde boek op het verzoek van filmproducent Dino De Laurentiis die de rechten van het personage van Dr. Hannibal bezat en een voorgeschiedenis wilde verfilmen (Hannibal Rising). In The Silence of the Lambs zit Dr. Hannibal in de gevangenis, waar FBI agente Clarice Starling hem opzoekt om advies in te winnen over Buffalo Bill, een seriemoordenaar die zij moet zien te vangen. Dr Hannibal lijkt gecharmeerd van Clarice en hij besluit haar te helpen. In ruil voor zijn diensten wil hij alles weten over haar leven. Het psychologische spel wat hij speelt met haar jaagt haar de stuipen op het lijf, maar zij ziet geen ander mogelijkheid om Buffalo Bill te vinden. Als jonge agente wil zij zich namelijk graag bewijzen binnen de FBI. Terloops verteld Dr. Hannibal haar over hoe hij er van houdt om mensen te eten. Dus wat is het doel van deze psychopaat? Waarom wil hij alles over haar weten? En geeft hij haar uiteindelijk de juiste aanwijzingen? Het komt allemaal samen in het huiveringwekkende slot van deze klassieker.

Dus kom vooral langs wanneer u deze film nog niet gezien heeft of als u nogmaals wilt genieten van één van de beste thrillers uit de filmgeschiedenis. Dan kunt u hem direct afvinken op de imdb top 250, waar deze film de 26ste plek inneemt. En wanneer het u allemaal te eng en psychopathisch lijkt dan kunt u altijd nog de satirische remake The Silence of the Hams (1994) gaan kijken.

Rob