Zienema en Cavia presenteert: film met live muzikale begeleiding. Rond 1910-1930 was dit de normale gang van zaken in Nederland. Maar met de komst van geluidsfilm, de zogenaamde ‘talkies’, is dat nogal ongebruikelijk geworden. In zekere zin is dat jammer, want het geeft de kijker een heel andere bioscoopervaring dan we tegenwoordig gewend zijn; de muzikant maakt van de film echt iets van zichzelf.

Met dit in het achterhoofd vond Hilde van der Wal het tijd om de oude filmtraditie in ere te houden. Daarom benaderde die Julia Bekker (OOO, Potgrond) en Hugo Heinen (Atoomclub) om hun eigen composities te brengen naar VERA Zienema. Na meerdere succesvolle vertoningen werden ze de huisband van Zienema, die surrealistische, Weimar- en avant-gardefilms begeleiden.

En nu is het tijd voor wat kruisbestuiving! De Zienema-huisband komt naar Filmhuis Cavia om Gustav & Grace (Lucas Boerwinkel, 2022) en La Coquille et le Clergyman (Germaine Dulac, 1928) muzikaal te begeleiden. Na de live muziekvertoning is er een Q&A met Hilde van der Wal, Lucas Boerwinkel, Julia Bekker en Hugo Heinen.

Deze filmvertoning is niet in Groningen, maar in Filmhuis Cavia, Amsterdam. Kaartjes kunnen daar vanaf een half uur voor aanvang aan de bar gekocht worden. Gratis toegang met Cineville.

Voor meer informatie over dit evenement, zie de event page op Filmhuis Cavia.