Zienemaan & Sterren vertoont op 30 en 31 augustus en 1 september weer een reeks mooie en verrassende films onder de Groningse sterrenhemel. Kom naar de grasweide van het Ebbingekwartier (Boterdiep) en laat je overrompelen!

Wat kan je verwachten? Een uniek filmprogramma, kunstzinnige voorfilmpjes, brutale openluchtkunst, prachtig uitzicht, een goedgevulde bar en relaxte bezoekers in zomerse avondsferen.

Terrein open: 19uur
Film start: 21uur

Jackpot (Arme Riddere) (Magnus Martens, Noorwegen 2011)
90min, Noors gesproken met Engelse ondertiteling
Jackpot
opent letterlijk met een knal en als het gruis is neergedaald ligt Oscar in een sleazy stripclub als enige overlevende tussen de lijken, met op zijn rug een zwaarlijvige stripper en onder zijn arm een jachtgeweer. Hoe dat te verklaren aan de Noorse politie die op dat moment binnenvalt? 

Wanneer Oscar op een klassieke, stoïcijnse manier aan de tand wordt gevoeld en via flashbacks het verhaal wordt ontrafelt, valt de rechercheur van de ene verbazing in de andere.

Voordat Oscar werd opgepakt werkte hij als ‘manager’ in een troosteloze fabriek in een uithoek vlakbij de Zweedse grens, waar ex-gedetineerden aan een lopende band plastic kerstbomen produceren. Met de criminelen Thor, Billy en Tresko zet hij geld in op een voetbalmatch en prompt zijn de mannen een enorm geldbedrag rijker. Maar een jackpot van 1.739.361 Noorse Kronen blijkt nog niet zo makkelijk door vieren te delen… Dat is het moment dat de ‘fun begins’ en de houtversnipperaar en het spijkerpistool ook voor andere doeleinden gebruikt gaan worden.

Jackpot lijkt hier en daar het Noorse antwoord op Fargo en The Usual Suspects. Het is een film overgoten met die heerlijke Scandinavische saus van zwarte humor, een snelle montage en sneeuwrijke landschappen. Kortom: Zienemaan & Sterren trapt af met een onvervalste, rauwe en bovenal hilarische Noorse crimi!

Zienemarkt is een samenwerking tussen het Groninger Forum en VERA. Daarbij worden ze ondersteund door de Gemeente Groningen.