Les Géants (Bouli Lanners 2011)

Een melancholisch sprookje met wrede ondertoon over een bijzondere vriendschap. In rustig tempo en begeleid door een prachtige soundtrack vertelt de film over drie jongens op avontuur in de weelderige omgeving van de Ardennen.

Les Géants, dat zijn Zack, Seth en Dany. Drie vrienden van 13 tot 16 jaar oud die weliswaar geen reuzenpostuur hebben, maar zich wel als zodanig staande weten te houden in een wereld die niet al te zachtzinnig met hen omgaat. Door hun ouders verlaten, ravotten de drie musketiers door de prachtige omgeving van de Ardennen. De lome zomer komen ze door met het uithalen van streken die zo herkenbaar zijn voor jongens op de grens van volwassenheid: jointjes roken, joyriden, varen in een verweerde sloep over brede rivieren en inbreken in leegstaande vakantiewoningen. Het gevaar schuilt hem in de gestoorde broer van Dany en de lokale drugsdealer die een louche handel runt. Les Géants is na Ultranova (2005) en Eldorado (2008) de derde film van Lanners die VERA Zienema vertoont. Een film als een modern, poëtisch en bitterzoet sprookje over fragiele familiebanden en pure vriendschappen.

_________________________________________________________________________

Openluchtbioscoop Zienemaan & Sterren
Zoals jullie weten verandert zo'n 40, 45 dinsdagen per jaar de Grote Zaal van Vera in een knus filmhuis. Podiumstukken worden trapsgewijs opgebouwd, de rode gordijnen worden aan het grid gehangen, het subtiel weggewerkte filmdoek komt naar beneden gerold en in de cabine begint die goeie ouwe Bauer projector gezellig te snorren. Zo gaat het al tientallen jaren en zo zal het hopelijk nog tientallen jaren gaan. Maar sinds vorig jaar knalt Vera Zienema een keer per jaar uit haar gecultiveerde cocon van houten bioscoopstoelen en kelderbarpauzes en doen we het eens even helemaal anders. Doen we het grootser. Zomerser. En in de buitenlucht. 

Op vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september vindt voor het tweede jaar op rij de gezellige openluchtbioscoop Zienemaan & Sterren plaats op de festivalweide van het Ebbingekwartier (oude CiBoGa-terrein). In een open en toegankelijke setting zal Vera Zienema bijzondere films aan een zo breed mogelijk publiek vertonen. De eerste editie in 2011 was een groot succes, met zo'n 500 tot 700 bezoekers per avond en dat succes willen we dit jaar uitbouwen. Het principe blijft hetzelfde: op de grasweide zal een groot filmscherm worden geplaatst, waarop elke avond een andere film wordt geprojecteerd. Vanaf 18.00u zal het terrein toegankelijk zijn voor publiek en de films starten rond 21.00u. Wij zorgen voor een goedgevulde bar en er zijn diverse eetstandjes, zodat je onder het genot van een hapje en drankje optimaal kunt genieten van verrassende kwaliteitsfilms. Voorafgaande en tijdens de pauze zullen Vera-dj's de beste zomeravonddeuntjes ten gehore brengen. 

Zienemaan & Sterren is overigens meer dan alleen de vertoning van een feature film van zo'n 100 minuten. Elke hoofdfilm zal worden voorafgegaan door een spectaculaire kortfilm. Het CiBoGa-terrein zelf zal daarnaast dienst doen als openbare expositieruimte. Er komt een foto-expositie en we zijn bezig een 3 meter hoge vuurspuwende draak naar Groningen te halen! 

Je kunt een eigen kleedje of campingstoeltje meenemen, maar we delen natuurlijk ook weer relaxte zitzakken, kleedjes en stoelen uit. Er wordt bewust voor gekozen om geen entree te heffen, om op die manier een zeer laagdrempelig cultureel evenement in het Ebbingekwartier neer te zetten. Dus Zienemaan & Sterren kent geen hekken of tassencontroles. Een sfeervolle en gemoedelijke setting, dat is wat wij nastreven. Wel wordt het publiek gevraagd om een vrijwillige bijdrage, zodat de productiekosten voor een deel kunnen worden gedekt. Crowdfunding wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, maar volgens onze bescheiden mening stijigt de Zienema uit boven de – toch wel erg serieuze – middelmaat en hebben we fantastische en ludieke donatiepakketjes samengesteld om gulle gevers te bedanken voor hun steun. Dus draag je Zienemaan & Sterren een warm hart toe, kijk dan snel op voordekunst.

Ondertussen is ook de nieuwe trailer de wereld in geslingerd, knap in elkaar geknutseld door het creabea-team Jorine, Rob en Mattias. Met daarin uiteraard weer een rol voor het Zienemeisje (een fantastische beeldmerk dat is ontworpen door Mara Piccione).

Al met al is er geen reden te bedenken om in je agenda het eerste weekend van september niet te markeren met een heel groot Z&S-teken. Nodig alvast al je vrienden uit, reserveer een zitzak via voordekunst.nl en stralender kan je zomervakantie niet eindigen. Zie je op Zienemaan!