Na de succesvolle edities van Zienemaan & Sterren op de grasweide van het Ebbingekwartier heeft Vera Zienema samen met het Groninger Forum de openluchtbioscoop uitgebreid naar het centrum van Groningen. Deze zomer zullen er onder de naam Zienemarkt vier films vertoond worden op het dak van het informatiecentrum/VVV op de Grote Markt. Vrijdag 7 juni was de eerste (uitverkochte) vertoning. Vanavond dus de tweede in de reeks, op 2 augustus en 13 september volgen de laatste twee. De openluchtbioscoop is bedoeld om de binnenstad aantrekkelijk te houden tijdens de bouwwerkzaamheden op de Grote Markt. Daarbij worden organisatoren het Groninger Forum en VERA ondersteund door de gemeente Groningen.

NB. Bij slecht weer wordt de film in Forumimages vertoond . De beslissing wordt 's middags om 12.00 uur genomen, hou de website in de gaten voor actueel nieuws.

De film van vanavond:

Mud (Jeff Nichols, VS 2012)
125 min, engels gesproken, nederlands ondertiteld

De 14-jarige boezemvrienden Ellis en Neckbone doen een bijzondere ontdekking als ze een oude woonboot op een verlaten eiland in de Mississippi aantreffen. Surreëel hangt het scheepje hoog in de bomen en kan dus als een ideale hut worden gebruikt. De mysterieuze Mud (Matthew McConaughey) blijkt echter ook op het eiland te wonen en die heeft hele andere plannen met de boot. Mud weet het vertrouwen van de jongens te winnen en gebruikt ze voor een reddingsplan waarmee hij zijn vriendin Juniper (Reese Witherspoon) terug hoopt te winnen om samen met haar de vrijheid tegemoet te varen.

Regisseur Nichols liet met Take Shelter al zien de tijd te kunnen nemen om een verhaal rustig op te bouwen, spanning te creëren en een bijzondere sfeer neer te zetten. Mud speelt zich af in de Mississippi delta, een moerasgebied vol drijvende woonboten. Een gebied waar de poeltjes vol zitten met gifslangen en de inwoners knauwen als George Bush in zijn beste dagen. In dit waterrijke gebied zoeken Ellis en Neckbone naar spanning en avontuur. Stoere jongens zijn het, op de rand van volwassenheid, maar naïef in hun geloof in de ware liefde. De komst van de charismatische Mud geeft ze een vaderfiguur die ze thuis niet hebben, met alle gevolgen van dien.

Zienemarkt is een samenwerking tussen het Groninger Forum en VERA. Daarbij worden ze ondersteund door de Gemeente Groningen.