Halverwege de jaren '90 keken veel Nederlandse muziekgeïnteresseerden met verbazing en enthousiasme naar dat wat er muzikaal gezien in België gebeurde. Iets specifieker, in Antwerpen. Nog iets specifieker, rond het podium De Muziekdoos. In het kielzog van de kunstzinnige band dEUS, stak er bijkans iedere week een nieuwe band boven het maaiveld uit wat de moeite meer dan waard was. Ik noem een Die Anarchistische Abendunterhaltung, een Flowers for Breakfast en een Think of One.

Veel actoren speelden in meerdere bands, bijvoorbeeld de hoofdrolspeler van deze avond, Stef Kamil Carlens. Hij zat destijds in dEUS, deed mee met het collectief Kiss My Jazz, maar had ook zijn eigen band Moondog Jr, wat al snel Zita Swoon werd, vanwege wat juridisch gehakketak met het management van Moondog. Dat terzijde. Vooral bij Zita Swoon ontpopte hij zich als veelzijdig bandleider. Zo toerde hij als begeleidingsbandleider met de 'stomme' film Sunrise, was hij zanger/acteur in de (moeilijke) theatershow Plage Tattoo en gaf hij kleur aan de verschillende kanten van Zita Swoon; van een band die zich liet inspireren door Captain Beefheart en Tom Waits, later festivals kleurde met dansbare sets vol discodeunen, tot aan een formatie met zwarte soulklanken.

Door de jaren heen is Carlens steeds beter hoorbaar geïnspireerd geraakt door Afrikaanse klanken. Mede daardoor toog Carlens enkele jaren geleden voor een muzikale studie naar West-Afrika, naar Burkina Faso om precies te zijn, waar hij met de Griottraditie in aanraking kwam. Geïnspireerd door deze traditie van het mondeling overbrengen van legendes en oude verhalen formeerde hij met enkele Burkinese muzikanten de Zita Swoon Group.

De Zita Swoon Group is nog steeds even multidisciplinair als Zita Swoon was, maar het is nu een band met een ietwat exotischer geluid. Daarbij heeft Carlens zelf een stapje achteruit gedaan en geeft op het dit jaar verschenen 'Wait for Me' veel ruimte zijn Burkinese vrienden Awa Démé en Mamadou Diabaté Kibié. Op 'Wait for Me' verandert het typische Zita Swoongeluid door de Afrikaanse ritmes, -zang en -instrumenten, wat live voor een opzwepend en opwindend festijn zal zorgen. Daar kun je je hand voor in het vuur steken. Oftewel, het optreden van Zita Swoon Group wordt fijn - het is een bezoek meer dan waard.