De zomercafé-avonden van Vera zijn altijd leuk, altijd interessant en altijd verrassend. Of er nou leuke (cover)bands spelen of dat er een leuke popquiz wordt gehouden. Waar eerder de Groninger bands mochten laten zien wat ze konden, welke band ze wilden eren of welke geinige combinaties gemaakt konden worden, is er de afgelopen jaren meer ruimte voor interessante ontwikkelingen op muziekgebied. Zo speelde enkele jaren geleden de programmeur van Incubate (toen nog Zuid bij Zuidwest / ZxZW) die het publiek met een bak electronische noise imponeerde en zo speelden vorig jaar Spilt Milk, Bird on the Wire en Space Siren, onder de vlag 'Subroutine Connects'. Dit omdat alledrie bands een relatie had met de curator van die avond, het Groninger label Subroutine Records.

Spilt Milk paste perfect in de zomercafé-traditie: die avond was de band een geinige combinatie van leden van Hospital Bombers, Appie Kim, Vox von Braun en oud-Zienema-ster Brenda. Bij Space Siren stond de zaal bomvol. Vanwege het enthousiasme bij het publiek heeft Subroutine opnieuw de mogelijkheid gekregen om een avond te cureren. Dit jaar doen ze het onder de noemer 'Subroutine Cares'. Een naam die ze sinds het mini-festival tijdens EuroSonic in O'Ceallaigh en Kult gebruiken. Toen speelden er 16 veelbelovende (Nederlandse) acts in twee avonden tijd, daarna zag je op meederde plekken in het land Subroutine Cares-avonden, met drie of vier bands. En een avond in thuisbasis Vera kan daarbij niet ontbreken. Tijdens het zomercafé zullen NewYX, Rats on Rafts en Neon Rainbows de avond vullen.

Het Amsterdamse NewYX speelde meerdere keren op de off-off-festivals van EuroSonic, temeer hun optreden tijdens de Popronde in Groningen veel handen op elkaar had gekregen. Ook tijdens Subroutine Cares in Kult wisten ze te overtuigen, leerden tevens SpaceSiren-voorman en producer Corno Zwetsloot (o.a. AudioTransparent, Propeller, Zea, King Me) kennen en samen met hem en undergroundproducer Zlaya Hadzich (o.a. Feverdream, The Ex, Solbakken) namen ze hun 'Slow Boy' EP op. Die is onlangs bij Subroutine verschenen. Daarop hoor je stevige, energieke newwavepostpunk met YeahYeahYeahs-achtige deunen. 

Rats on Rafts komt uit Rotterdam en speelde al eerder in Vera, als voorprogramma van wijlen Jay Reatard. Die avond gaf Rats on Rafts niet hun beste optreden. Jay Reatard was al eerder van de band gecharmeerd geraakt, daarom had hij Rats on Rafts als support voor meerdere optredens door Nederland meegenomen. Het geluid van de Rotterdammers is sinds die tijd wat meer verschoven naar het geluid van een vroege The Ex of die ene Nederlandse Factory-band Minny Pops. Hun single 'Moneyman' (origineel van KIEM) trok de aandacht van Subroutine en in januari, in O'Ceallaigh, maakten ze de verwachtingen waar en kregen zelfs de Britse punkkenner John Robb enthousiast. En de BBC prees ze met airplay na een kleine tour door Engeland. Hou deze band in de gaten.    

Neon Rainbows speelde, net als NewYX, eerder bij de Subroutine-vrienden van Lepel, en zijn, ondanks de naam, hele oude bekenden van Vera: Rene en Arnold van Neon Rainbows deden onder de namen Feverdream en At No Bikini Beach onze club meerdere keren aan. Met plezier, van beide kanten. Neon Rainbows is op het moment van schrijven op een kleine tour door Italië (met de eveneens Rotterdammer band S as in Assassins), heeft projecten lopen met noisegrootheid Jad Fair (o.a. Half Japanese), de onvolprezen Cees van Appeldoorn (Zoppo) en experimenteel gitaarbouwer Yuri Landman en verschijnen met hun debuut begin september bij Subroutine. En dat debuut wordt mooi: zoals je van de heren gewend bent: opzwepend en vanuit hun gehele donder gebracht.

Kom dus gewoon langs. Het belooft een mooie avond te worden, met muziek waarvan je nog veel zult horen.- Niek