Dit jaar zou Lou Reed 75 zijn geworden. De songwriter uit de New Yorkse underground maakte in de jaren zestig met The Velvet Underground de weg vrij voor de punk waar we hier in Vera zo van houden en bleef tot aan zijn dood in 2013 één van de meest innovatieve muzikanten van zijn generatie.

In 1992 verwelkomden we zijn bandgenoten Moe Tucker en Sterling Morrison (drumster en gitarist van de VU) al op ons podium, maar de nummers van Lou Reed zijn hier nooit weggeweest. The Feelies speelden in 1989 naast "What Goes On" al twee nummers van het baanbrekende The Velvet Underground & Nico en bij Buffalo Tom (1990) stond "All Tomorrow's Parties" op de set, terwijl recenter Wand in 2018 hun versie lieten horen van "I'm Set Free".

Met dit in ons achterhoofd, vonden we dat het tijd werd een oude zomertraditie weer op te pakken. In de 90s speelde Harry Kapje Loose Explosion nummers van Jon Spencer Blues Explosion in onze kelder en coverde Breezer - natuurlijk - Weezer. Vanavond speelt een groep nauw aan Vera verbonden muzikanten dus als The Kelder Underground de muziek van Lou Reed, line up TBA!