Op de laatste zaterdag van augustus gaat de 33ste ZomerJazzFietsTour van start. Langs vijf verschillende fietsroutes door het prachtige Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 29 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. ZomerJazzFietsTour 2019 presenteert actuele jazz en geïmproviseerde muziek uit Nederland, Duitsland, België, Engeland, Noorwegen, Oostenrijk, Griekenland en de VS. Volgens beproefd concept kan per fiets de nieuwe jazz  worden verkend.

De Proloog aan de vooravond van de ZJFT is dit jaar in Vera. Als eerbetoon aan Atelier il sole in Cantina, dat helaas na meer dan 20 jaar de kelderdeur moest sluiten, brengen we twee acts op het podium die hun oorsprong vonden in het souterrain onder de Haddingestraat. Groningen gaat een levendig podium voor originele muziek missen.

SANEM KALFA / MARTA WARELIS / ESAT EKINCIOGLU
Sanem Kalfa vocals, elektronica * Marta Warelis piano, keyboards * Esat Ekincioglu contrabas

Sanem Kalfa is bekend van haar duo met George Dumitriu. De Roemeense gitarist (en altviolist) liep de Turkse zangeres tegen het lijf op het conservatorium in Groningen. Nadat Sanem zich inschreef (spontane inval) voor de Montreux Jazz Competition en won (met Quincy Jones als juryvoorzitter) ging zingen vanuit haar Turkse  achtergrond. Op een gedenkwaardige try-out in de Atelierkelder met bassist Esat Ekincioglu (Kuhn Fu, AVA Trio) maakte ze indruk met mysterieuze bewerkingen van Turkse folksongs. Onlangs hebben ze de Poolse pianiste Marta Warelis toegevoegd en zijn ze een trio.

KUHN FU vs DIKEMAN
Ziv Taubenfeld basklarinet * Christian Kuhn gitaar * Esat Ekincioglu contrabas * George Hadow drums

Geen jazz of impro, geen rock, punk, prog of metal, maar altijd feest. Kuhn Fu brouwt een geolied mengsel en slaat bruggen in muziekstijlen. Zo'n tweehonderd optredens geleden begonnen ze hun muzikale avontuur in Groningen. Uitgebreide tours zorgden voor een uitstekende live-reputatie. In zeven jaar brachten ze drie albums uit. Verder bouwend op de elektrische emotie van het moment blijft bandleider Christian Kuhn verrassen met sterke composities. Ondanks, of dankzij zijn “post romantic jazz and rock disorder”.

In Vera staat Kuhn Fu op het podium met tenorsaxofonist John Dikeman als gast. Met het  onverwoestbare geluid dat de Amerikaan, die tegenwoordig in Brussel woont, uit zijn tenorsax perst worden de fundamenten van Kuhn Fu verstevigd of weggevaagd.