Geboren in Middelstum op het Groninger Hogeland, was Anne Soldaat, inmiddels vanwege studie en werk verhuisd naar Amsterdam,  als zanger/gitarist samen met Jelle Paulusma één van de drijvende krachten van de band Daryll-Ann, een band die we meerdere keren in VERA hebben ontvangen. Nadat deze band stopte in 2004, vormde hij de band Do-The-Undo waarmee hij ook in VERA heeft gestaan en waarmee hij in 2007 de gelijknamige plaat “Do-The-Undo” uitbracht. In 2009 verscheen dan zijn eerste officiële soloplaat “In Another Life”.  Een plaat die uitblinkt in heldere popsongs en waarop hij ook zijn goede gitaarspel toont. Het was ook ter promotie van deze plaat dat hij op 11 november 2009 met zijn “Excelsior allstar band” opnieuw op het VERA-podium stond en een fijn optreden van ca. 1,5 uur verzorgde met een acoustische start dat geleidelijk over ging naar een elektrische setting. Live komt zijn prima gitaarspel nog beter tot zijn recht dan op de plaat. Het is dit optreden waar we nu in het kader van Beauties of the Underground Live naar terug grijpen.

Ook na 2009 blijft Anne aktief in de Nederlandse muziekscene, en dan vooral verbonden aan het Excelsior Recordings platenlabel. Naast dat hij zelf nog 2 soloplaten uitbrengt (“Anne Soldaat” in 2012 en “Talks Little, Kills many”in 2015 en een volgende in aantocht per juli 2021), maakt hij samen met Yorick van Norden de platen “Unsung Heroes” en “Unsung Heroes Too”. Sinds 2009 maakt hij ook deel uit van de begeleidingsband van Tim Krol. Ook staat zijn naam inmiddels als producer bij platen van bijvoorbeeld Hospital Bombers, Tim Knol, Speed 78 en Clean Pete, waarbij hij veelal ook meedoet op gitaar. Het jaar 2014 wordt vooral gekenmerkt door de reünie van Daryll-Ann, die in het kader van hun tour ook in Groningen (Oosterpoort) stonden.

2021 belooft weer een mooi jaar te worden voor Anne. Niet alleen zal zijn nieuwe plaat “Facts & Fears” juli a.s. verschijnen, maar hij is maart j.l. ook gestart met zijn tweewekelijkse nieuwsbrief “The ASo Fanmail” met allerlei wetenswaardigheden beterffende het muzikale leven van Anne Soldaat. Nu nog de mogelijkheid tot het weer live kunnen presenteren van zijn muziek.

Maar eerst blikken we in het kader van Beauties of the Underground Live  met jullie terug op zijn  VERA-optreden van 11 november 2009. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.