Film en muziek gaan al sinds jaar en dag hand in hand en tegenwoordig is het voor vele bioscoopbezoekers bijna niet meer voor te stellen dat een film geen muziek bevat, laat staan enig ander geluid. Echter, begin vorige eeuw, toen film nog in de kinderschoenen stond, was het simpelweg niet mogelijk om beeld en geluid synchroon af te laten spelen en was het gebruikelijk om livemuziek te maken bij een vertoning. Dergelijke taferelen zal je in de grotere bioscopen van het land niet snel meer tegen komen, maar wie goed om zich heen kijkt ziet wel degelijke dat het live spelen van muziek bij film leeft.

Een van de voornaamste bands in Groningen en omstreken die zich geregeld laat zien als muzikale begeleider van films is Kinetophone. Filmliefhebbers zullen ze ongetwijfeld kennen van Germaine Dulac’s La Coquille et le Clergyman in het Groninger Forum of L’invitation Au Voyage tijdens de afgelopen editie van WinterWelVaart. Klassieke, stille films met daaroverheen een hedendaagse maar toepasselijke laag muziek. Voor de liefhebber is het een ervaring, voor de nieuwsgierige bezoeker een verrijking.

Kinetophone in ForumImages

In aanloop naar de dodenherdenking en Bevrijdingsdag gaat VERA Zienema een samenwerking aan met RKZBios en het 4 Mei-Projekt. Op 28 april wordt de stomme film Arsenal vertoond die, met de recente ontwikkelingen in Oekraïne in het achterhoofd, nog altijd ongelooflijk actueel is. De muzikale begeleiding komt van het eerder genoemde Kinetophone en staat garant voor een bijzondere vertoning.

De film, uitgebracht in 1929 en geregisseerd door Aleksandr Dovzhenko, beschrijft een episode uit de Russisch-Oekraïense geschiedenis toen in 1918 bolsjewieken het opnamen tegen het Oekraïense parlement, met behulp van de ware helden, de arbeiders. Aan de hand van de belevenissen van een Eerste Wereldoorlog veteraan worden we meegezogen in de schepping van het Sovjetrijk. Een ongewone inkijk in de ingewikkelde geschiedenis van twee landen die anno 2015 dagelijks in het nieuws zijn.

Klik hier voor meer informatie over de vertoning.