De Dutch Indie Singles Club was een samenwerking tussen de 4 Nederlandse platenlabels Excelsior Recordings, Zabel Muziek, Living Room Records en Rara Records.  In de periode 2006/2007 brachten ze 4 split 7” vinylplaten uit met elk 2 Nederlandse indiebands. Deze singles werden gepromoot door rondom de releasedatum beide bands gezamenlijke optredens in enkele Nederlandse clubs te laten geven. Als onderdeel van de entreeprijs zag de bezoeker die avond niet alleen 2 leuke Nederlandse indiebands, maar kreeg ook nog een exemplaar van de single cadeau.  En gelukkig was in 3 van de 4 gevallen ook VERA van de partij als club waarin de bands speelden.  Zo stonden op 29 september 2006 de bands Audiotransparent en We vs Death op het VERA-podium ter ondersteuning van de release van single nr. 2 “Hands & Fields(Audiotransparent)/’Varde’ A Collection Of Stones (We vs death)” van dit mooie initiatief.

In deze Beauties of the Underground Live kijken we terug op deze avond met een selectie uit het optreden van de Groningse band Audiotransparent, een band die 3 jaar later opnieuw een single zou presenteren tijdens een VERA-optreden, t.w. de double-split 7”  “You Are A Movie/Never Let Her Slip Away” met Great Lake Swimmers. De muziek van Audiotransparent wordt omschreven als slowcore.

Opgericht in 2002 bracht de band in 2003 hun eerste gelijknamige plaat “Audiotransparent” uit. Ze bestonden toen uit Bart Looman (zang, bas), Andreas Willemse (toetsen, viool, zang), Chris van der Ploeg (gitaar), Evert-Jan Luchies (drums), Wolter Touw (zang, gitaar) en Jan Willem Wools (gitaar). In 2004 werd Jan Willem vervangen door Gijs van veldhuisen en in 2005 vertrokken Wouter en Evert Jan en nam Michel Weber plaats achter de drums. In dat jaar 2005 brachten ze ook hun tweede plaat “Nevland” uit, vernoemd naar de toenmalige FC Groningen-coryfee Erik Nevland. De band werd in deze bezetting een graag geziene gast op de diverse podia en werkte ondertussen in de periode 2007-2009 onder de productionele leiding van de betreurde Corne Zwetsloot hard aan hun derde plaat “Checkhov Guns” die najaar 2009 verscheen.  Met deze plaat hadden ze het zeker verdiend om januari 2010 ook op Noorderslag te staan, maar de programmeurs beslisten anders.  De teleurstelling hierover zal zeker niet de enige oorzaak zijn, maar in 2010 kwam er wel de klad in, vertrokken Michel en Gijs, en werd het een stuk stiller rondom de band.

De diverse leden van Audiotransparent waren en zijn in latere jaren terug te vinden in diverse andere muzikale gezelschappen zoals Avery Plains, Swinder, I Took Your Name, Novack en The Fire Harvest .

Maar in deze Beauties of the Underground Live kijken we terug op Audiotransparent zelf met een selectie uit hun VERA-optreden van 29 september 2006. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.