VERA-BEAUTIES OF THE UNDERGROUND LIVE: THE CYNICS 30-09-2012

De band The Cynics werd in 1983 in Pittsburg, Pennsylvania opgericht door gitarist Gregg Kostelich.  De muziek kan worden omschreven als garage punk rock en grijpt terug naar de jaren ’60 “Nuggets-sound”. De band heeft naast Gregg Kostelich ook zanger Michael Kastelic als constante factor, maar kent verder de eerste jaren een groot aantal personele wisselingen. De band kent veelal de klassieke “zang/gitaar/bas/drums”-bezetting, soms aangevuld met toetsen.

In 1986 verschijnt hun eerste langspeelplaat “Blue Train Station”, met daarop o.a. een cover van de Nederlandse Outsiders (“Lying All The Time”), daarmee duidelijk makend waar hun roots liggen qua muziekstijl.  Zoals een artikel over The Cynics het mooi beschreef: “THE CYNICS’ style has been clear since their 1983 inception: fuzzed ultra-distorted guitar, screaming, moaning vocals, with a straight-ahead no frills rhythm section”.

De band blijft in eerste instantie actief t/m 1995 en brengt in die periode nog 4 nieuwe studioplaten uit. Ook verschijnen er twee live-albums, die beide zijn opgenomen in Madrid, Spanje en in 1990 een EP getiteld “VPRO Radio Broadcast”, opgenomen tijdens The Cynics 1990 world tour, in welk kader ze op 5 april 1990 ook VERA aan doen. In 1992 staan ze opnieuw op het VERA-podium.

In 2002 pakt de band de draad weer op met de plaat “Living Is The Best Revenge”. Kern van de bezetting is ook nu het duo Gregg Kostelich en Michael Kastelic. De sound is nog steeds vergelijkbaar met die van hun eerste plaat.  Na “Living Is The best Revenge” komen er nog 2 nieuwe platen uit, t.w.  “Here We Are” (2007) en “Spinning Wheel Motel” (2011).

The Cynics zijn nog steeds actief. Ze houden tegenwoordig niet alleen residentie in Pittsburg, maar brengen volgens hun facebook account ook veel tijd door in Noord-Spanje.

Na hun herstart staat The Cynics nog 1 keer op het VERA-podium, t.w. op 30 september 2012. Dit optreden kent als bijzonderheid dat ze ook de toen al ernstig zieke Ronnie Splinter (27 augustus 1948 – 19 mei 2013), gitarist van The Outsiders, meenemen en 3 Outsiders-nummers met hem spelen, t.w. “Lying All The Time”, “Keep On Trying” en “Thinking About Today”.  Uiteraard hebben we deze 3 nummers ook opgenomen in de weergave van dit concert zoals we dat jullie presenteren in het kader van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.