Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsfestival
Author: Marinke
Je zou het door het Koninginnedag gebeuren bijna vergeten, maar over een weekje is het alweer 5 mei. Dat wordt in het Stadspark uiteraard weer uitgebreid gevierd met veel zon (hopelijk), veel bier (zeker) en veel toffe artiesten! In Groningen zit je goed wat dat betreft, ons Bevrijdingsfestival heeft eigenlijk elk jaar toch wel de beste en meest ‘alternatieve’ line-up van het land.
Zo stonden Blood Red Shoes er vorig jaar, die hier afgelopen zaterdag nog voor een uitverkochte zaal speelden en er daarna hun DJ-kunsten nog vertoonden tijdens deze legendarische swingavond. In de jaren ervoor hadden we in Groningen bijvoorbeeld Hot Chip, The Wombats en The Ting Tings. Dat dit soort bands het podium delen met artiesten als Guus Meeuwis (of George Baker!) maakt het een extra uniek feestje. Dit jaar zijn het ongetwijfeld Alain Clark en Gers Pardoel die het bredere publiek naar het Stadspark trekken, maar ook voor ons soort staan er naast artiesten die onze horizon verbreden ook weer mooie dingen op het programma.
Om 12 uur begint het muziekprogramma op de Main Stage al, en wel met Tommy Ebben & The Small Town Villains. Deze local heroes (maar inmiddels woonachtig in Utrecht) hebben het met hun mooie en bij vlagen ook stevige, opzwepende rootsrock behoorlijk snel tot de mainstage geschopt.
De Engelse singer-songwriter Ben Howard was afgelopen november ook al in Groningen. Hij speelde toen niet alleen in de Oosterpoort maar nam ook een clip voor ‘Only Love’ op. Hij moet nu haast wel een speciale band met Groningen hebben: hij werd verrast door honderden fans, met deze clip als resultaat. Voor al deze mensen en nog meer gaat hij in het Stadspark ongetwijfeld nog even extra z’n best doen.
Dry The River wist tijdens Noorderzon de volledige spiegeltent al te betoveren. Deze voormalige metalheads uit Londen maken melancholische folk met af en toe een behoorlijk stevige twist erin.
Met verdere namen als dEUS en The Rapture (post-punk meets electro en dance) is het programma op de Main Stage naar mijn idee behoorlijk onovertroffen. Maar vergeet ook vooral het Local Heroes podium niet! Op de Incubate Blog staat een mooi artikel over de Groningse muziekscene, waaruit al blijkt dat de verschillende genres breed vertegenwoordigd zijn. Dat zie je terug in de programmering van het Local Heroes podium: daar kun je zowel lieve popliedjes als keiharde noise horen vandaag.
Singersongwriter Sascha Elisah zal op dit podium openen met haar countryliedjes, geïnspireerd door Miranda Lambert en Taylor Swift. Vervolgens mogen onze folkies van Town of Saints natuurlijk ook niet ontbreken. Na de noiserock van Svetkoff Lamps is het tijd voor een blokje pop/rock van Eisenhower, Elle Alpha (die onlangs in Vera nog de finale van de POPgroningen Talent Award won) en Audio Adam. Het duo van Earth Control is ietsje minder poppie, maar punk met relevante, maatschappijkritische teksten over een nieuwe steekkar besteld via internet, dingen door je oogharen bekijken, zaken die kapot moeten en de digitale snelweg. WOLVON raast daar nog even lekker achteraan met hun overdonderende noise.
En na zo’n dag veel zon (hopelijk), veel bier (zeker) en veel toffe artiesten (zeker) kun je mooi door naar onze club, in de kelderbar vind je daar Vakantie + Diamond Catalog en nadien natuurlijk nog even lekker dansen tijdens de swingavond.
Op een dinsdag eens richting Lissabon getrokken, in plaats van de Oosterstraat, samen met Steven, weer zo’n Zienemist die onlangs in de gelederen is teruggekeerd (een goede, tamelijk nieuwe gewoonte van mensen die vertrekken). Een weekje Lissabon stond ons te wachten, dat elke prettige verwachting verre overtrof. Wat een fantastische stad! En de Portugezen stonden mij ook wel aan, met hun air de dingen wel aan te kunnen zoals ze geschieden en voorliefde voor goed eten en drinken.
Zaterdagavond bevonden wij ons in de prachtige Cinema São Jorge bioscoop, aan de statige Avenida da Liberdade, waar het prettig lommerrijk wandelen is tussen de jakkerende verkeersstromen, over een zoveelste variant op de alomtegenwoordige patronen van de wit met zwart versierde hardstenen stoepbestrating. De bioscoop werd in 1950 door de Britse Rank Organisation geopend en zou aanvankelijk een Odeon bioscoop (nog overal te vinden in Groot-Brittannië) worden, ware het niet dat Lissabon al een cinema had met die naam. Aanvankelijk 1827 stoelen in een Art Deco zaal, zijn tegenwoordig daarvan balkon en orkestbak verbouwd tot zalen van respectievelijk 845 en 250 stoelen. Kortom een fraai filmparadijs, want het bleek ook de plek waar allerlei festivals worden georganiseerd. Twee dagen na ons vertrek begon een indie festival, IndieLisboa ’12.