Chad VanGaalen is het toonbeeld van de creatieve DIY-artiest: hij neemt platen op in zijn kelder, gebruikt daarbij soms zelfgemaakte instrumenten en naast songwriten en musiceren verzorgt hij ook het artwork allemaal zelf. Dat houdt hij nu al vier platen lang op een hoog niveau vol.

Leek de Canadees met het bejubelde ‘Soft Airplane’ (2008) al een hoogtepunt bereikt te hebben, met ‘Diaper Island’ stijgt hij naar een nog hoger plan. De plaat heeft alles in zich, van de bloedmooie ballade ‘Sara’ tot het aan Pavement grenzende ‘Replace Me.’ En dat alles in een lo-fi jasje, wellicht beïnvloed door de band Women die VanGaalen te gast heeft gehad in zijn kelder.

Het merendeel van de nummers bevat een fijne melancholie die door het experimentele randje geen enkel moment gezapig wordt. Bij mij weet ‘ie in elk geval precies de juiste snaren te raken. Gevoelige melodieën wisselt VanGaalen moeiteloos af met het wat rauwere gitaarwerk. Dat brede muzikale spectrum is bij deze man niks nieuws meer. Met de manier waarop hij al zijn muzikaliteit in een compacte en toegankelijke plaat weet te gieten heeft hij zichzelf echter weer overtroffen.

 

- Marinke