Afgelopen zondag stond Chad VanGaalen in Ekko. Aangezien ik zijn fantastische nieuwe plaat ‘Diaper Island’ de afgelopen tijd aardig grijsgedraaid heb, en daarnaast Ekko tot mijn schaamte nog nooit van binnen gezien had, gaf me dat reden genoeg voor een reisje richting Utrecht.

 

Bij het openen van de deuren sta ik klaar om een kaartje te bemachtigen, maar een ingecalculeerde rij blijft achterwege. Ach, dan maar een ijsje eten aan de gracht (in de avondzon, om het plaatje af te maken) ter overbrugging van de tijd, en snel weer naar binnen voor het voorprogramma, Oliver Oat. De frontman vraagt zich af hoe hij de naam van het hoofdprogramma uitspreekt, “maar hij is in elk geval echt een baas!” Ik had beter nog een ijsje kunnen eten.

 

Langzaam maar zeker raakt het kleine zaaltje gevuld met hippe kids – meet het Subbacultcha!-publiek, voor wie deze show gratis te bezoeken is. Stampvol is het niet, wel gezellig druk. Chad VanGaalen stapt in zijn eentje het podium op, met enkel een ukelele, en zingt indringend “Maybe, if I shave my pussy, then you’ll love me.” Hij heeft direct de volle aandacht, en nadat het gegiechel om me heen verstomd is (“hij zei pussy!...”) lijkt ook de rest van het publiek zich te realiseren dat de muziek van deze man geen grapje is.

 

Tijdens de rest van het concert wordt VanGaalen bijgestaan door drie gedreven bandleden, duidelijk al even aan het touren en goed op elkaar ingespeeld. Ze spelen voornamelijk nummers van Diaper Island, die live zo mogelijk nog sterker uit de verf komen, vaak in een wat rauwere versie. Bloedmooie ballades worden afgewisseld met experimentele, harde uitbarstingen.

Ik ben onder de indruk van de zuivere ijle tonen die VanGaalen uit z’n strot krijgt, maar op het moment dat hij rauw in z’n microfoon begint te schreeuwen is de gelukzalige grijns pas echt niet meer van mijn gezicht te krijgen. Als ik na een meeslepende, Deerhunteriaanse uitvoering van ‘Replace Me’ om me heen kijk, zie ik dat ik niet de enige ben. Afgezien van de op-en-neer hupsende hipstermeisjes die meer met elkaar bezig zijn dan met het gebeuren op het podium. Helemaal niet erg, hoef ik Chad lekker niet met ze te delen.

 

- Marinke