Nadat ze eerder al hadden samengespeeld in Spring Plains, besloten Ross Knight (bas/zang), Peter Jones (gitaar) en Bill Walsh (drums) in 1985 in Melbourne, Australië, de band Cosmic Psychos te beginnen. Hun muziek kenmerkte zich als pure garage-/punkrock zonder fratsen of enige pretentie. Ook bouwden ze spoedig een reputatie op als band die niet gaf om geld en reputatie, maar vooral was geïnteresseerd in gratis bier, plezier en naast veel spelen in thuisland Australië, op zijn tijd een overzeese tour, zoals dat een echte rockband betaamt.  Ook hun teksten en podiumgedrag  zijn helemaal in overeenstemming met dit beeld. Maar inmiddels ruim 35 jaar verder blijkt de band hiermee toch een serieuze muziekcarriere te hebben opgebouwd en zijn ze nog steeds aktief met hetzelfde type muziek en gedrag. Ook zijn ze een voorbeeld voor een aantal jongere Australische bands, waarvan The Chats het meest recente voorbeeld is.

Wel heeft de band wat bezettingswisselingen gekend, en maakt van de oorspronkelijke bezetting alleen Ross Knight nog onderdeel uit van de band. Op gitaar speelt sinds 2006, nadat toenmalig gitarist Robbie Watts tijdens een tour overleed aan een heroineoverdosis,  John “Mad Macka” McKeering en sinds 2005 op drums Dean Muller.  Deze bezetting stond ook op het VERA-podium tijdens het optreden van 17 juli 2016, waarvan we nu een selectie tonen in deze aflevering van Beauties of the Underground Live. Dit was inmiddels het negende optreden van de band in VERA na shows in 1988, 1989, 1990, 1993, 1994, 1996, 1998 en 2010. Ook stond de band in 2014 (toevallig ook 17 juli) in Lola.

De band heeft inmiddels 11 reguliere albums uitgebracht, waarvan de laatste “Mountain Of Piss”  medio 2021. Daarnaast 3 livealbums, inclusief de gelimiteerd uitgebrachte CD “Live At DB’s 2005” en 1 verzamelaar met de kenmerkende titel “15 Years, A Million Beers”.

Over de band is in 2013 een documentaire gemaakt met de titel “Blokes You Can Trust” , conform de titel van hun derde langspeelplaat. En tegenwoordig verkoopt de band, ondanks hun grote voorliefde voor bier, en dan vooral de VB, via hun website wijn, gemaakt van druiven die Ross Knight verbouwt op zijn boerderij. Om met de band te spreken: “ You don't have to drive all the way to Fuckwit City to get a decent bottle of wine!”.

Maar eerst kijken we terug op hun VERA-optreden van 17 juli 2016. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

 


 

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.