Op 11 september 2019 stierf Daniel Johnston op 58-jarige leeftijd. Daarmee kwam veel te vroeg een eind aan het toch wel moeilijke leven van een prachtige muzikant.

In 2005 verscheen de documentaire “The Devil and Daniel Johnston”. Deze integere documentaire vertelt het levensverhaal van Daniel Johnston tot dat moment. Hierin komt zowel zijn muzikale talent als ook de invloed die zijn manisch-depressiviteit hierop had, uitgebreid aan de orde. De VPRO heeft deze documentaire al meerdere keren uitgezonden op de Nederlandse TV en ook tegenwoordig komt deze nog periodiek langs op NPO2-Extra. Zeker een aanrader.

Geboren op 22 januari 1961 in Sacramento, CA, verhuisde hij al op jonge leeftijd met zijn ouders naar West-Virginia waar hij al op jonge leeftijd begon met muziek maken.  In 1981 verscheen zijn eerste plaat “Songs Of Pain” waarop hij uitgebreid verhaal doet over zijn gevoelens voor Laurie, de voor Daniel Johnston altijd onbereikbaar gebleven liefde van zijn leven.  Zoals bij vrijwel alle platen die zouden volgen was ook de hoes van deze plaat door Daniel zelf getekend.

Zijn bekendheid groeide langzaam, maar maakte in 1992 een enorme vlucht toen Kurt Cobain tijdens de MTV Music Awards een T-shirt met de beeltenis van zijn album “Hi, How Are You” droeg. Eerder had datzelfde MTV al aandacht aan hem geschonken toen tijdens het programma “Cutting Edge” de muziekscene van Austin, TX, de plaats waar hij medio jaren ’80 naar was verhuisd, aan de orde kwam.

Zijn liedjes zijn door enorm veel artiesten opgenomen,  vrij recent nog door Built To Spill die in 2020 de plaat “Built To Spill Plays The Songs Of Daniel Johnston” hebben uitgebracht.

De eerste keer dat Daniel Johnston in VERA op zou treden was 17 augustus 2005. Hierbij zou hij worden begeleid door Smutfish, de band van Melle de Boer. Door Daniel zijn zwakke gezondheid kon dat geen doorgang vinden.  De herkansing kwam op 12 april 2007, eveneens met begeleiding van Smutfish. Dit is ook het optreden waaraan we nu in het kader van VERA’s  “Beauties of the Underground Live” aandacht schenken. Ook op 9 november 2008 konden we Daniel Johnston weer verwelkomen in VERA, opnieuw begeleid door de band van Melle de Boer, dit keer onder de naam “John Dear Mowing Club”.

Sinds 2018 kent de stad Austin op 22 januari de “Hi, How Are You”-dag, waarbij er extra aandacht is voor de mentale gezondheid van mensen. In de stad zelf, op de hoek van Guadelupe en 21st Street, is een muurschildering met de afbeelding van de tekening van Daniel Johnston.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “Beauties of the Underground Live” met een aantal klassieke songs van Daniel Johnston, zoals “Mean Girls Give Pleasure”, “Funeral Home”, “Casper The Friendly Ghost”, “Speeding Motorcycle” en “True Love Will Find You In The End”.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.