Vrijdag 29 mei staat Thijs de Vlieger van Noisia weer met enkele leden van het NNO in Vera. De vorige editie werd goed bezocht (twee uitverkochte concerten!) en de reacties waren over het algemeen lovend. Een goede reden voor 3voor12 groningen om Thijs enkele vragen te stellen over wat we deze keer kunnen verwachten.

Thijs: "Dit keer heb ik een stuk van bijna een kwartier geschreven voor zowel de musici als onze elektronica. De uitdaging was nu: een langer stuk, dat elektronische en klassieke muziek op een zo compromisloze manier verbindt. In het begin wist ik echt totaal niet wat ik moest doen. Maar op een gegeven moment kreeg ik het idee om een soort soundtrack te maken voor een niet bestaande korte sciencefictionfilm. Dus heb ik een heel krakkemikkig scenariootje in elkaar gezet, puur zodat ik iets had om de muziek in een bepaalde vorm te gieten.

Het stuk is losjes geïnspireerd op twee klassiekers: 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick, en Alien van James Cameron. Ik heb eigenlijk twee thematische melodieën geschreven die door het hele stuk verweven zitten en tussen de klassieke werken door al geïntroduceerd worden. Maar er komen nu ook beats en bass sounds bij kijken, op verschillende bpm's. Vooral aan het eind, als de shit de fan hit zeg maar, gaat er een behoorlijk blik herrie open. Ik ben zo benieuwd naar de reacties van de musici! Dit zijn mensen die zijn opgeleid om in de concertzaal virtuoos Beethoven en Mahler te spelen, en nu moeten ze zich staande zien te houden, temidden van het publiek in Vera, tussen duistere synth soundscapes enerzijds en Noisia drums anderzijds… "

Lees het hele artikel op 3voor12Groningen

Tekst en fotografie door André Eggens.