We hadden ze al eerder over de vloer gehad op 16 oktober 2008 in het kader van de Popronde, maar op 26 maart 2009 stond De Staat voor het eerst als reguliere boeking op het VERA-podium. Dit ter promotie van hun eerste album “Wait For Evolution”. Met een 25e plek in de jaarlijkse VERA-poll als resultaat.

De Staat is in 2006 in Nijmegen begonnen als een eenpersoonsproject van zanger/gitarist Torre Florim. In de periode 2006/2007 groeide de band geleidelijk uit tot de huidige 5-persoonsrockmachine met Vedran Mircetic op leadgitaar, Jop van Summeren op bas, Rocco Hueting op toetsen, percussie, zang etc. en Tim van Delft (voorheen Black Bottle Riot) op drums. Ook in 2021 kent de band nog deze bezetting.

In 2008 tekende de band bij Excelsior Recordings dat begin 2009 “Wait For Evolution” uitbracht.

Daarna ging het snel met De Staat. Ze brachten regelmatig een nieuw album uit, ontvingen veel prijzen en speelden in steeds grotere zalen. Desondanks kwamen ze nog regelmatig terug in VERA, duidelijk één van hun favoriete zalen om te spelen. De laatste keer was een extra ingelast optreden tijdens Eurosonic 2019 toen ze hun tot nu toe laatste album “Bubble Gum” lanceerden.

Een verhaal over De Staat is niet compleet zonder melding van hun zeer succesvolle subsidie-aanvraag bij het Fonds Podiumkunsten in 2016. Een subsidietoekenning waar de meningen verdeeld over waren, maar die De Staat wel de mogelijkheden boden om hun projecten verder uit te werken.

Maar in deze Beauties of the Underground Live kijken we terug op het eerste reguliere optreden van De Staat in VERA met een selectie uit hun optreden van 26 maart 2009. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

 


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.