Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!


Brian Jonestown Massacre – mini album thingy wingy

Danger Signs - reset
Band van iemand die ooit in the Radio Beats zat, met een debuut lp op Big Neck Records. Die Radio Beats noemden zich naar dit fantastische nummer van de even fantastische en legendarische Devil Dogs. En ook deze Danger Signs hebben een ferme tik van die molen meegekregen. Godzijdank. High energy en enorm catchy rock & roll met hooks die amper op de plaat passen. ‘A band that would embody the punk rock stylings of The Devil Dogs, mixed with the pop punk craziness that Teengenerate brought to the scene, and then throw in some crazed, high velocity rock n roll like Guitar Wolf. DANGER SIGNS is what you get.’ Knappe jongen die dat weet te verpesten. En dat doen ze ook niet. Heerlijke plaat. Hier een nummer.


The Barreracudas - can do easy

Monomyth – exo
Derde plaat van deze band uit Den Haag. “Instrumental Space Kraut Stonerrock” En voor de derde keer is het smullen geblazen. Vijf tracks in 43 minuten en de opener duurt bijna een kwartier. Het stoner gehalte is nog wat verder naar de achtergrond verdreven, het is nu psychedelische proggy Space Kraut, en betere wordt er op het ogenblik in ons land (en ver daarbuiten) niet gemaakt. Geweldige trip. Luister em hier.


Kurt Baker – play it cool

Archie and the Bunkers - s/t
We durven er eigenlijk niet meer mee aan te komen want het duurde lang voor de plaat hier opdook. Maar doen het toch: want topper! Piepjonge, uit het juiste hout gesneden punkbroertjes uit Cleveland, Ohio. Orgeltje, drumstel en let’s go! Invloeden: de sixties, Billy Childish, The Mummies, ‘attitude’. En nog een scheutje hele vroege Misfits ook. Dat waren onze woorden. Hier hun eigen: ‘Influences range from jazz organ greats like Jimmy Smith, and Richard “Groove” Holmes, to punk icons Dead Boys, The Stooges, The Screamers, and more.’ Opgenomen in Detroit door en bij Jim Diamond. Hier een nummer. En hier.


The Chills – silver bullets

Bob Mould - patch the sky
Hij is natuurlijk bekend van Hüsker Dü maar ook na die band is Bob Mould inmiddels al terecht gekomen bij soloplaat nummer elf. En dat is een heel erg goeie plaat geworden. Van alle elf soloplaten de beste. Alhoewel hij de laatste jaren wel vaker aangenaam verrassend uit de hoek kwam (‘Former Hüsker Dü linchpin’s midlife hot-streak’, Mojo), is Patch The Sky wel de kroon op al dat solowerk. Deels catchy liedjes die ook van Hüsker Dü hadden kunnen zijn, deels flink de diepte in, muzikaal maar vooral tekstueel. Rolling Stone: ‘Apparently still convinced that the best way to meet crushing hopelessness is by barreling head first through it with a throat-shredding howl and all amps cranked.’ Hier een nummer. Hier eentje die ook op een Hüsker Dü lp had kunnen staan.

 


Shadow In The Cracks – s/t

Tracy Bryant – subterranean
Hij maakte al eens een aardige plaat met een band genaamd The Corners maar de eerste soloplaat van Tracy Bryant overtreft die lp ruimschoots. Geproduceerd door Matt Rendon van the Resonars en met leden van Froth en The Mystic Braves. Frivool en speels dansend door allerlei genres, waarbij wij onderweg denken aan de halve muziekgeschiedenis. Maar vooral The Velvet Underground, Tom Verlaine, beetje Black Lips gitaren soms. En nog veel meer ouderwets, doowop!, en moderns. Maar alles is perfect in balans. Wij draaien em zomaar 5 keer achter elkaar. De hele plaat staat hier.


Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137