Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!


UV-TV - Glass

UV-TV - Glass

Mooi debuut van een band uit Florida. Springt en hupt er op los gelijk allerlei leuke Britse mid jaren ’80 bands als The Flatmates en The Shop Assistants. Fijn noisy en bubblegummy randje, met heel af en toe een licht Jesus and Mary Chain-achtig feedback screech. Hier bijvoorbeeld (1 minuut en 54 seconden). De plaat begint met een stel nummers van ruim onder de twee minuten, op kant twee worden de nummers iets langer en klinken soms wat meer als uitgesponnen shoegaze. Luister Dissolve maar eens (6 minuten en 44 seconden). Op Deranged Records.

 


Moral Panic - s/t

Moral Panic - s/t

Debuut LP op Slovenly van een band uit New York,  in een ‘annihilating New Bomb Turks / Teengenerate attack mode’ Dat betekent furieuze garagerocknroll met een stevige (power)pop tik zoals ook Teengenerate dat op hun beste nummers zo goed kon. Garagepunk rockende rifforama maar met genoeg hooks om ook de popkids aan te kunnen spreken. Check er hier eentje.

 

 


The Homesick - Youth Hunt

The Homesick – Youth Hunt

Van alle Dokkumer vertakkingen is The Homesick is het eerst over de eindstreep met een tastbare langspeler en het is de moeite waard. Het trio jongelingen lijkt nogal beïnvloed door het bevriende Rats On Rafts en ze lijken in ieder geval de zelfde invloeden te hebben: Britse postpunk uit de vroeg jaren 80 (Echo & Bunnymen, Wire, en misschien hebben ze ook wel eens naar This Heat geluisterd) en het resultaat is een prima bak shoegazy postpunk met vaak een heerlijke krautrock basis. Luister de plaat hier.  Alweer een topper op Subroutine Records.

 


Aquarian Blood - Last Nite In Paradise

Aquarian Blood – Last Nite In Paradise

Debuut van een band uit Memphis op Goner Records van een band die ook al singles had op Pelican Pow Wow en Goner. ‘A crew of Memphis degenerates from assorted generations playing hypnotic, synth-y tracks’. Lekker nerveus allemaal en op een goeie manier ongemakkelijk. Wij zullen er waarschijnlijk weer een briefje op plakken met de woorden ‘synthsnotty garagepunk’ of zo. ‘Pleasant might not be the word’ volgens Stereogum. Met leden uit o.a. Ex-Cult, hij, en Nots, zij. Ausmuteants liefhebbers moeten zeker even checken. Luister em hier.

 


Rays - s/t

Rays - s/t

En debuut nummer vijf. En alweer een erg mooie plaat op Trouble in Mind. Gebouwd op de bekende fundamenten waarop wel meer TiM platen gebouwd zijn. Van de Velvet Underground yin tot de yang van de eerste Modern Lovers plaat. Luister maar naar dit nummer. Refereert ook verder aan alles wat wij mooi vinden, van toen en nu, uit Engeland, Amerika en Australië. Opgenomen door Kelley Stoltz en gemastered door Mikey Young.

 


Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137