Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

Afterpartees Glitter Lizard

Zoals sommige mensen wellicht weten zijn wij redelijk betrokken bij deze band uit Limburg. Maar zelfs dan durven we te zeggen dat Afterpartees op hun debuut lp, er in geslaagd is één van de mooiste (power)pop lp’s te maken die we in lange tijd gehoord hebben. De wereld van een stel enthousiaste twintigers vertaald in pretentieloze liedjes, gezongen door een zanger met net de juiste sneer in de stem, met bezwerende overal doorheen dartelende gitaarlijntjes en tot meezingen uitnodigende refreintjes. De live reputatie van Afterpartees is na Noorderslag inmiddels ruimschoots bekend, mooi vinden wij dat ze ook begrijpen dat live shows en een plaat verschillende disciplines zijn waardoor een sobere, flink uitgeklede ballade als Stuck in the nightshift perfect op de plaat past. Favorieten: te veel om op te noemen. Deze vinden wij bijvoorbeeld prachtig.

 

California X – Nights in the Dark

Behoorlijk goeie tweede California X lp. De eerste beviel ons ook al erg goed. Enorme Dinosaur jr sound bij vlagen. Ze komen ook uit dezelfde buurt. En sommige nummers doen flink denken aan Neil Young ten tijde van Zuma “Nights in the Dark finds the quartet dialing down the fuzz and traveling to the desert—at least psychically and spiritually” zeggen ze bij Pitchfork.  Bevalt ons prima, vooral als ze de boel verpakken in mooie popsongs en dat geldt voor minstens de helft van de plaat. Luister hier het titelnummer.

 

The Memories Hot Afternoon

Prachtige lp op Burger, geproduceerd door Sonny Smith, van oa Sonny & the Sunsets. Eerdere opnames, veelal cassettes en zeer gelimiteerde vinyl releases, kennen een inmiddels een flinke cultstatus. Muzikaal geworteld in de jaren ’50 en tekstueel heeft het wel iets van  de kinderlijke en ontwapenende naïviteit van Jonathan Richman. ‘Combining a longtime love of oldies like the Everly Brothers and Roy Orbison with a mutual fascination with the lo-fi sounds like Television Personalities and The Clean’. Hier een lekker breekbaar doowoppy nummer, beetje Barbaras/ Magic Kids stijl. Hier nog een mooi lief liedje over ‘de liefde, soort van. Maar je mag het ook iets anders noemen, ‘You can call it whatever’.

 

Real Numbers – What Was & What Is

We zijn enorm fan van deze band uit het Amerikaanse Minneapolis, ook al klinken ze ontzettend Engels. En dan ook nog vooral als jaren ’70 DIY legendes Television Personalities, alles met flink veel treble in de produktie waardoor alles lekker nerveus klinkt. Maar ook enorm opgewekt en vrolijk en upbeat. Een lp, een mini lp en een single tot nu toe in extreem kleine oplages. Gelukkig is alles nu verzameld op een cd. Luister de hele cd hier.

 

Panda Bear Panda Bear Meets the Grim Reaper

Iemand uit het Animal Collective collectief, Noah Lennox, die meestal mooie en intrigerende platen maakt. Tomboy uit 2011 vonden wij prachtig. ‘Ongrijpbaarheid voor de massa’ noemt OOR het mooi. Dit is zijn vijfde plaat als Panda Bear, deels geproduceerd door Sonic Boom (Spacemen 3). Over elkaar heen buitelende instrumenten en melodietjes die regelmatig doen denken aan een soort drukke electronische versie van de Beach Boys in hun Pet Sounds periode. Ruimtelijk, dromerig, melodieus en lekker spacey. ‘Like he’s washed up in the afterlife on a tropical island’ aldus de NME. 'Blurry beautiful psychedelia'' aldus The Guardian. Hier een nummer. En hier.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137