Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

v/a Back from the Grave Volume 9 & 10

Geen nieuwe band maar voor ons wel de toprelease van dit moment. Toen in de jaren ’80 de wereld van de sixties garagepunk goed werd opengebroken middels allerlei inmiddels klassieke verzamel lp’s was er één Koning onder de Koningen en dat was Tim Warren’s Back From The Grave serie. Acht delen tot nu toe, waarvan het laatste deel verscheen in 1996. Want de goudklompjes leken nagenoeg op. Maar eind vorig jaar waren daar opeens twee nooit meer verwachte nieuwe delen! Gestoken in luxe klaphoezen, ontworpen en gemaakt door twee Nederlanders overigens, en met een stuk of  30 wilde, opwindende sixties garage punkers. Twee fantastische sixties garage verzamelaars. Wie wil weten wat er zo opwindend is aan dit genre kan beginnen met deze twee platen. Een voorbeeld. En nog eentje. En nog eentje.

 

Flake Music – When You Land Here, It's Time to Return

Voordat The Shins bestonden maakte James Mercer al eens een plaat als Flake Music en die is nu door Sub Pop opnieuw uitgebracht in een prachtige geremasterede versie. Het verbaast ons flink dat we hier niet meer mensen over horen want dit vinden we eigenlijk minstens zo mooi als The Shins, zeker in deze nieuwe geremasterde versie. Het klinkt uiteraard door die stem van Mercer enorm als The Shins. Hier is de oude versie in zijn geheel te beluisteren, om een indruk te krijgen want deze nieuwe versie heeft echt veel meer power en dynamiek.. Hier een nummer van deze versie.

 

Wild Billy Childish - Acorn Man

Geen verrassingen op zich, dat verwacht je na meer dan honderd platen ook niet van Billy Childish maar toch is Acorn Man een flink sterke lp van deze held van ons (die ook schildert en daar tegenwoordig meer mee verdient dan met muziek maken). Met Wolf en Nurse Julie  maakt Childish nog steeds lekker hard en agressief klinkende in rhythm & blues gewortelde garagebeat muziek. Hier de single van de plaat, gebouwd op een lekker Link Wray riffje.

 

Frazey Ford – Indian Ocean

Erg mooie ingetogen countrysoul plaat van een voormalige Be Good Tanya, haar tweede. “Recorded in Memphis with Al Green’s old band, the Hi Rhythm Section. The result is a minor country-soul gem, Full of lovely and deeply atmospheric instrumentation gilding Ford’s alluring vocals.” Redelijk massaal opeens ontdekt door de pers en ze komt in maart ook nog eens naar het Noorden, 3 maart in De Oude Remise in Bad Nieuweschans,  en dat lijkt ons een absolute aanrader. Hier het titelnummer.

 

Santa Fé - s/t

Zeer aangenaam verrassende debuut ep van deze Groningse band, die al jaren bezig is maar nu opeens wat serieuzer te werk lijkt te gaan. Afgelopen zomer lieten ze tijdens een Vera zomercafé op tamelijk overdonderende wijze al horen dat ze enorm goed Thee Oh Sees konden coveren. Op de vier eigen nummers hier gaan ze iets rustiger tekeer maar ook dit is lang niet slecht. Vooral het openingsnummer  huppelt lekker psychedisch voorbij en staat niet mijlenver weg van TOS. De overige drie nummers hebben wel iets zomers L.A.-erigs. Luister hier de hele ep. Tijdens Eurosonic spelen ze op het traumahelikopter feest in De Gym.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137