Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

Parquet Courts - Sunbathing Animal

Light Up Gold, de voorganger had een lang leven, import op klein label, rerelease op groter label, rerelease met bonus CD. Maar hier is eindelijk de opvolger. Band die zowel met die vorige plaat als live enorme indruk maakte met zijn opwindende, spannende mix van punkrock, en slackerrock en met invloeden van Pavement, The Fall, Swell Maps, Wire. Op Sunbathing Animal vervolgen ze hun weg op min of meer logische wijze, met net wat meer tijd besteed aan de productie. Maar nog steeds even furieus en opgefokt klinkend. Luister maar. ‘They may only play one chord… but they play the fuck out of that chord’. Of zoals iemand ergens zegt ‘Like The Feelies and The Descendents birthed a baby with an awful case of ADHD’. En daar zit wat in.

 

Lee Bains III  & The Glory Fires - Dereconstructed

Plaat op Subpop, in Uncut onthaald op een 8/10 recensie (‘a radical update of southern rock’). Bains, uit Birmingham, Alabama, speelde vroeger een tijd gitaar in The Dexateens, een barroom rockin garage combo. Hier komt ie met een lekker rauwe update van ‘southern  hoodoo Gulf Coast choogle’. Het resultaat is volgens Subpop ‘pure fucking heaven’. Denk soms een beetje dezelfde hoek als Black Crowes. En jaren ’70 bands als Rod Stewart & The Faces. Dit alles wel met dien verstande dat dit een stuk rauwer, smeriger en meer 'garage' klinkt, vooral vanwege de productie van Tim Kerr, jaren ’90 garage legende en daarvoor oa ooit in de legendarische Big Boys. Hier een nummer.

 

Planning For Burial – Desideratum

Weer zo'n plaat die niet direct in een vakje geplaatst wil worden. Deze eenmansband uit New Jersey mengt doomy drony shoegaze postpunk met een beetje black metal gitaarsound en we kunnen ons voorstellen dat zowel metal- als postrock fans hier blij van worden. De kloeke openings en slottracks lijken een treffen van Agalloch en Mount Eerie. En het zal geen zijn toeval dat op de eerste foto die we tegenkwamen van Thom Whasluck hij een Deafheaven t-shirt aanheeft. Dit is al met al wat doomier en heeft cleane zang, maar komt daar aardig in de buurt, ook wat kwaliteit betreft. En het zit op Flenser records die onlangs ook die ongrijpbaar vreemde plaat van Have A Nice Life uitbrachten. Interessant dus, en klasse! Hier een mooi lang nummer.

 

The Black Marble Selection – The Black Marble Selection

 Het gebeurt niet al te vaak dat we een band ontdekken via de minuut van DWDD maar bij deze zes man’s band uit Tilburg was dat wel het geval. Zes jonge kerels die door de smerige mondharmonica klinken als Q’65 en waarvan de gitaarsound soms doet denken aan The Black Lips in hun meer garagetijd. Prima eigen nummers ook op deze 10”. Zeer aangename verrassing. Hier hun DWDD minuut, hier hetzelfde nummer in clipvorm. Hier de hele plaat te beluisteren. Ergens na de zomer in Vera te zien, samen met The Kik.

 

Genital Hospital – Street Mummy

Het debuut van deze band uit Montreal, Eyes Full of Teror, is nu al een klassieker in het genre. Te weinig mensen hebben dat door. Deze gaat met iets meer fi door op dezelfde weg. Flink in de mid jaren ’70 punk gewortelde rock & roll, met energieke garagetik. Grijpt ook nog eens terug op rhythm & blues met die mondharmonica. Goed spul! Alleen op lp, op P-Trash. Luister hier een nummer.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137