Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

Ty Segall – Manipulator

De nieuwe Ty Segall wordt alom beschouwd als zijn beste plaat tot nu toe. En dat is terecht. De eerste keer dat Segall eens een keer goed de tijd nam om alles muzikaal goed in te vullen. Goeie nummers, goeie sound.  Stevige psychedelische rock met een flinke scheut jaren ’70 glamrock. Weinig platen kunnen ons langer dan een half uur boeien maar Manipulator is een uur lang lekker.  ‘Manipulator is an unadulterated joy from start to finish,. The songs are almost uniformly fantastic, and extraordinarily well sequenced’. Klopt allemaal. Top plaat! Hier een nummer.

 

The Abigails – Tundra

‘LEE HAZELWOOD-LIKE SATANIC OUTLAW COUNTRY!!!’, aldus de meestal met hoofdletters schrijvende Burger Records mannen. En dat zit heel dicht bij de waarheid. Op hun tweede plaat klinken The Abigails inderdaad als een country-achtige band met Lee Hazelwood als zanger. Wie heimwee heeft naar bands als Little Porkchop en Knoxville Girls, twee bands die in de jaren ’90 mooie platen maakten vol met een soort twisted country, moet dit zeker luisteren. Met oa een cover van een nummer van de legendarische verzamel lp God Less America en een versie van Roky Erickson’s For You. Hier kun je de hele plaat luisteren.

 

Watery Love - Decorative Feeling

Geweldige en furieuze plaat op In The Red van een band uit Phildelphia. Luide en smerige sound die flink voortbeukt en de luisteraar ongenadig aan zijn haren over een vieze vloer sleept. Veel feedback en screech. Doet bij vlagen met zijn valsige zang en distorted sludgy sound wel denken aan Cheater Slicks. Dit nummer bijvoorbeeld. Maar in de riffrace zijn ook The Stooges en Spacemen 3 niet ver weg. ‘Watery Love cuts through all the BS of the rat race that leads people to self-destructive vices or worse, conformity, with atonal chord progressions, dissonant leads and soulful howls.’ Hier nog een nummer.

 

Wand – Ganglion Reef

Ze deelden al een split single met Mikal Cronin en slaan nu flink toe met deze geweldige debuutplaat op Ty Segall’s ‘vanity label’, GOD? Doet ook aardig denken aan vooral de psychedelische kant van Segall. Wie van de hardere kant van Tame Impala houdt: check it out! Muzikaal flink spannend in elkaar gedraaid. Luister hier een fantastisch nummer.

 

White Fence - For The Recently Found Innocent

Geweldig mooie plaat van Tim Presley’s White Fence. Modderde tot nu toe meestal wat aan maar is deze keer een echte studio ingedoken en heeft de nummers eens goed afgemaakt. Het resultaat doet denken aan het beste van The Who en de psychedelische kant van The Byrds. En dat alles met de vocalen van Syd Barrett toen ie bij Pink Floyd zong. Geproduceerd door Ty Segall. Onze favoriete plaat van de laatste maand. Hier een knoepert van een hit.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137