De band is opgericht in 2008 in Chicago door gitarist Brian Case (in VERA bekend van de bands 90 Day Men en The Ponys) en drummer Graeme Gibson.  Met de toevoeging van gitarist Jonathan van Herik en bassist Damon Carruesco was de eerste versie van de band Disappears compleet. In deze samenstelling maakte de band ook hun eerste volledige album “Lux”, dat in 2010 verscheen.  Ook hun tweede album “Guider” werd nog in deze samenstelling gemaakt, maar vrij snel nadat dit album was opgenomen verliet Graeme Gibson de band en nam Sonic youth’s Steve Shelley plaats achter de drumkit. In deze samenstelling nam de band hun derde album “Pre Language” op. De tour ten tijde van het verschijnen van dit album bracht Disappears op 21 maart 2012 ook voor de eerste keer naar VERA.  Doordat deze Europese tour startte in VERA, was de band al een dag eerder in Groningen aangekomen. Dit gaf collega Ralf de mogelijkheid een interview met de band te houden. Omdat zijn “VERA weekly-talkshow” toen nog niet bestond, is dit als tekst verschenen en hier terug te lezen: https://www.vera-groningen.nl/news/interview-steve-shelleydisappears/?lang=en.  Later dat jaar bleek toch dat het voor Steve Shelley te moeilijk was om voor alle bands waarin hij drumde aan de tourverplichtingen te voldoen en werd zijn plek ingenomen door Noah Leger.  In deze samenstelling maakte de band nog 2 albums, t.w. “Era” (2013) en “Irreal” (2015). Ook kwamen ze op 28 november 2013 nog terug naar VERA. In 2016 stopte de band, waarna Damon Carruesco zich vooral op zijn kunst- en ontwerpwerkzaamheden richtte en Brian Case, Jonathan van Herik en Noah Leger verder gingen in de nieuwe band FACS. Deze band heeft inmiddels ook al weer 4 studioalbums uitgebracht, waarvan de laatste “Still Life In Decay” in 2023. Wel is na de eerste plaat Jonathan van Herik vervangen door Alianna Kalaba, zij het dat het laatste nieuws is dat Jonathan weer is teruggekeerd. En ook heeft de band aangekondigd komend najaar weer naar Europa te komen, dus hopelijk zullen we ook FACS nog eens in VERA kunnen zien.

Maar in deze Beaties of the Underground Live kijken we terug op het eerste VERA-optreden van Disappears op 21 maart 2012. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.