Death Alley / © Peer, 2014

Een wat verlate terugblik deze week, maar er is veel gebeurd waar we van moesten bijkomen: een retestrakke kelderbarshow van de Motörhead- en eierballiefhebbers van Death Alley; het Grote Zaal-debuut van bron-van-eindeloze-plaatsvervangende-schaamte Man Hug II; Afterpartees die de Vera-poll wonnen; en tenslotte het afscheid van onze programmeur Marinke.

Het Amsterdamse Death Alley zorgde afgelopen zaterdag voor een lekker gevulde kelderbar. Er zit behoorlijk wat ervaring in deze band, met leden van ondermeer Gewapend Beton en The Devil's Blood. We konden ons nog een geniale avond herinneren van 4 of 5 jaar geleden toen het publiek bij Gewapend Beton zo ongelooflijk los ging dat de band achter de versterkers moest schuilen om überhaupt nog te kunnen spelen. Helaas had het publiek er vandaag niet zoveel zin in als toen en bleef het qua publieksparticipatie bij instemmend meeknikken. Aan de band lag het niet. Ze speelden strak en met zichtbaar enthousiasme, en op mij maakten ze erg veel indruk met hun technische speedmetal in de geest van Motörhead en Zeke. Toffe band, doen we vast en zeker nog een keer.

Het optreden van Man Hug II in de Grote Zaal donderdag kreeg een positieve recensie van 3voor12, zie hier. Haha. Er is blijkbaar een anti-smaak-complot waaraan iedereen deelneemt behalve ik.

Cloud Rat / © Marc de Krosse

De Vera-poll werd wat mij betreft helemaal terecht gewonnen door de net zo sympathieke als onverstaanbare Afterpartees. Deze jonge limbo's wisten in juni van vorig jaar menig hartje te stelen met hun heerlijk catchy en overstuurde garagepopliedjes. Haast je naar Elpee om een van de laatste exemplaren van hun debuutsingle te halen, deze jongens hebben de potentie heel groot te worden. Overigens 7 maart a.s. weer te bewonderen op onze Mainstage. Ook geen verrassing is de overwinning van Cloud Rat in de categorie Downstage Extra. Melodie in grindcore? Fuck yeah. Luister hier hun geniale, genre-doorbrekende plaat van afgelopen jaar die om één of andere reden niet in de de categorie Beste Album terug te vinden valt. Schaam jullie!

En dan Marinke. Een jaar geleden haalden we haar erbij als Downstage-programmeur, en binnen no-time stelde ze orde op zaken met haar ongeëvenaarde organisatie vaardigheden. We hadden niet kunnen vermoeden dat zo'n schattig klein meisje een groep chagrijnige dertigers zo makkelijk onder de duim zou krijgen. En ze bewees een goed instinct voor programmeren te hebben: het afgelopen Downstage jaar telde vele hoogtepunten. Ze gaat nu aan de slag als programmeur bij het Incubate-festival in Tilburg, en als de manier waarop ze Vera Downstage leidde iets zegt, kan het niet anders dat de volgende Incubate-editie in september een briljante wordt. Marinke, jij en je koffie zullen worden gemist, en we wensen je nog heel veel veren in je reet toe!

Chris