Zomaar een downstage-dubbel in de kelderbar. Naast de EP-presentatie van Santa Fé heeft het Lezboys behaagd om zeer last-minute ervoor te zorgen dat er deze avond ook van hen iets fysieks (naast de welbekende t-shirts, die volgens mij toch minstens een derde van het aanwezige publiek reeds aan had) in de aanbieding was. Cassetes die dinsdag nog in de planningsfase zaten en vrijdag in de loop van de nacht met het betere knip- en plakwerk klaar waren voor de verkoop. En dan zegt men dat Downstagers lui zijn (toegegeven, het gros van de arbeid was verricht door een ex-medewerker).
Opbouwen, soundchecken, nog snel een laatste repetitie door de Lezboys. Boven wat rondhangen en de zenuwen de baas worden met een alcoholische versnapering. Kwart voor 12 showtime. De kelder is lekker gevuld en de temperatuur is nu al niet te harden, allemaal leuk dat zomerse weer, totdat je in een middeleeuws hol belandt met matige ventilatie. De indierock van Lezboys klinkt lekker en de band gaat elke keer dat ik ze zie met stappen vooruit. Tot halverwege de set klinkt het allemaal zeer strak en weten ze te overtuigen. Helaas kruipen dan wat schoonheidsfouten in de nummers, waardoor het lijkt of de zenuwen ietwat de overhand beginnen te nemen. Volgende keer die fouten gewoon vergeten en lekker door knallen. Dan was het helemaal goedgekomen.
Na een snelle ombouw waarin geprobeerd werd het klimaat in de kelder terug te dringen tot subtropisch, is het de beurt aan Santa Fé. De psychedelische garagepop doet zijn werk goed en lijkt langzaamaan steeds meer van het aanwezige publiek te bezweren. Ook dit is een band die keer op keer dat je ze ziet, beter lijkt te worden. De ritmesectie is erg goed, strakke drumpartijen met heerlijke breaks en een bassist die de basis voor de swing legt. Met een countrytik hier en een lichte vleug surfmuziek blijft het je verrassen. De 45 minuten vliegen voorbij, en als het 8 graden koeler was geweest, had dit van mij best een stuk langer mogen duren.
Een goede avond die maar weer eens laat zien dat er heel veel moois onder de zon in in onze eigen stad.