Toegegeven: ik was van te voren wat sceptisch over de band van vanavond. Neem bijvoorbeeld hun Facebook bio, die begint met de zin 'Het is al even geleden dat rock 'n' roll een manier was van tieners om zich te onderscheiden van volwassenen..', een zin die even pretentieus als beledigend is. Zo'n 2,5 jaar geleden zag ik ze per toeval optreden in de Spieghel. Zonder daar teveel woorden aan vuil te maken, was dat de belangrijkste reden van mijn vooringenomenheid. Maar goed, één van de  doelstellingen bij Downstage is jonge (en dat zijn ze zeker met hun 17 jaar!), Groningse bands een serieus podium bieden, waar ze mogen bewijzen dat ze klaar zijn voor het grotere publiek. De lol is om ze te zien groeien, en natuurlijk ook om op te scheppen over het feit dat ze bij ons speelden voordat iedereen ze zag bij DWDD (Traumahelikopter, of Town of Saints bijvoorbeeld).

De kans lijkt me op dit moment niet erg groot dat we Ten Years Today binnenkort een minuut van hun single 'Alright' zullen zien spelen. Daarvoor mist het nog een beetje een eigen smoel. Dit uit zich in wat ik wel vaker zie bij jonge bands: een hele diverse lijst invloeden (in dit geval uiteenlopend van Red Hot Chili Peppers tot Black Sabbath tot Arctic Monkeys), maar elk individueel nummer lijkt dan op één van die invloeden. Behoorlijk vermoeiend, dat continue schakelen. Maak er iets eigens van, zeg ik dan. Maar ik was zeker wel positief verrast vanavond. Hun onbevangen enthousiasme en zichtbaar speelplezier werkten aanstekelijk op het publiek, en als je even niet keek, knikte ook ik tevreden mee (specifiek had je even moeten kijken toen ze iets Kyuss-achtig speelden zónder funkgitaren - ik haat funk, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak).

Achteraf hoorde ik van de band dat dat optreden in de Spieghel één van hun eerste was. Het is indrukwekkend te zien hoeveel ze sindsdien zijn gegroeid en hun instrumenten hebben leren te beheersen. Als ze deze lijn doorzetten en zich iets meer gaan focussen, ben ik ervan overtuigd dat we nog mooie dingen gaan horen van ze. Goed mogelijk dat ik over tien jaar (boem klatsj!) ook opschep over Ten Years Today!

|Chris

Photo:© Marc de Krosse. Alle foto's hier.