Het is elk jaar weer spannend welke bands in het kader van Eurosonic in VERA zullen spelen, maar vrijwel altijd zitten er wel een of meer (toekomstige) toppers bij. In 2006 kwamen deze op de vrijdagavond uit Stockholm, Zweden met de bands Dungen en Shout Out Louds. En op het optreden van Dungen kijken we nu terug in deze Beauties of the Underground Live.

Dungen is opgericht in 1999 en kan worden gezien als de band van zanger Gustav Ejstes die ook alle nummers schrijft. Op de platen van Dungen speelt hij zelf veel instrumenten en doen vaak de nodige gastmuzikanten mee, maar live is er toch sprake van een vaste bezetting met naast Gustav Ejstes (zang, gitaar, toetsen) uit Reine Fiske (gitaar), Mattias Gustavson (bas) en Johan Holmegard (drums miv 2007) cq Fredrik Björling (drums t/m 2006). Hun muziek laat zich het baste samenvatten met psychedelisch rock, hoewel er zeker ook folk- en classic rock-invloeden zijn te onderkennen. Ook is de zang in het Zweeds. Als Dungen op 13 januari 2006 in VERA staat hebben ze inmiddels 3 albums op hun naam staan, t.w. 2 op vinyl uitgebrachte platen  “Dungen”  (later op CD deels terug te vinden via “Dungen 1999-2001”) “2” (met een wat andere tracklisting op CD opnieuw uitgebracht als “Stadsvandringar”) en hun doorbraakalbum “Ta Det Lugnt”.  Het optreden in VERA bestond dan ook grotendeels uit nummers van dat laatste album, aangevuld met 1 nieuw nummer van hun in 2008 te verschijnen plaat met de wat verrassende titel  “4”, aangezien ze in 2007 “Tio Bitar” hadden uitgebracht.  Zeker het nummer “Panda” waar we deze Beauties of the Underground Live mee starten kan als klassieker worden gekenmerkt.

Dungen is nog steeds aktief met optreden en brengt ook met een zekere regelmaat nieuw plaatwerk uit. De laatste is het in 2020 uitgebrachte album “Dungen Live

Deze “Beauties of the Underground Live” bevat een selectie uit het VERA-optreden van Dungen op 13 januari 2006 tijdens Eurosonic. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.