Deze aflevering kan beter Igor kijkt (en gaat voor de bijl) heten.

De bijl is Amanda Palmer en haar TED-talk The Art of Asking is ronduit overrompelend. Een absolute must see voor iedereen die wel ‘ns VERA bezoekt en hart (en geld over) heeft voor de artiesten. “Ja duh, dat laatste is nogal wiedes!”

Dat is het dus helaas niet. En zeker niet in deze tijden van economische voorspoed en nog verdere verschraling van de kunst & cultuur. Bij diverse politieke partijen ligt de opmerking “Ga een baan zoeken” nog steeds voor in de mond bestorven als ze te maken krijgen met een kunstenaar die ondanks enorme inzet en bewezen kwaliteit toch niet kan leven van zijn of haar werk.

Kortom: voor kunstenaars die het lastig vinden om geld voor hun werk te vragen is deze TED-talk verplichte kost. Na deze dertien minuten vraag je jezelf dat nooit meer af.

Wat deze video extra mooi maakt is het ongemak bij vooral veel (in pakken gestoken) mannen in het publiek, die ondanks zichzelf en de volstrekt ongegeneerde Palmer toch een glimlach (cq pijnlijke grimas) niet kunnen onderdrukken. Vooral bij het zien van de foto van een optreden in Duitsland waarbij zij zich helemaal uitkleedde en door haar toeschouwers van top tot teen liet volkliederen met stiften.

Misschien heb je deze TED-talk allang gezien. Hij dateert namelijk uit 2013 en is al ruim 10 miljoen keer bekeken. Maar ik zag ‘m toevallig vanmiddag voor het eerst, werd er heel vrolijk en actief van en als er ook maar één persoon hierdoor (vooral door de TED-talk) wordt geraakt dan is het de moeite al waard.

Bovendien tourt Amanda Palmer momenteel door Europa. Ze speelt niet in Nederland, maar wel in België en Duitsland. Misschien mag je haar in Hamburg onderkliederen.

Je kunt ook deze video bekijken en gesterkt worden in deze gedachte:

De kunsthaters  krijgen ons er niet onder.

Igor