Eurosonic Noorderslag komt er weer aan! De stad wordt overspoeld met muzikanten en er is weer een gigantisch aanbod van acts uit alle uithoeken van Europa. Enorme rijen vormden zich bij de voorverkoop en het geheel was in no-time uitverkocht. Voor degene die wel een kaartje heeft kunnen bemachtigen staat er in Vera drie dagen lang een prachtprogramma. Van de rustige indiefolk van Kodaline, het stevige Holy Mountain en het kneiterharde Mutiny on the Bounty tot diep in de nacht swingen met De Rooie Neger.

Mocht je nou geen polsbandje hebben, niet getreurd! Er is genoeg te beleven met het gratis randprogramma. Zo wordt er een kosteloos muziekprogramma aangeboden in de Energy Stage op het Ebbingekwartier, het terrein waar jaarlijks Zienemaan & Sterren plaatsvindt. Ook biedt Grunnsonic een gratis overzicht van de huidige Groningse muziekscène. Daarnaast zijn er nog instores in Plato en Coffee Company en vele andere bands en organisaties die een graantje meepikken van al het gebeuren.

Naast al het Europees talent is er ook een hoop inbreng vanuit Groningen op ESNS. Grunnsonic bestaat geheel uit acts uit de provincie Groningen en geeft een podium aan talent in alle soorten en maten. Zo is er Swinder, de nieuwe band rondom Bas Schröder (We Swim You Jump, Ravens) die Groningstalige muziek brengt. Voor mensen van buiten de provincie is de regio-rock misschien onverstaanbaar, maar wel heel leuk. Ook geen onbekende in Groningen: de voormalige schoolband Sprokkelhout. De jonge muzikanten die zich laten inspireren door bands als Modest Mouse en dEUS en waren onder andere al te zien op twee edities van Gideon, Noorderzon en de finale van de Kunstbende in 2010.

TOSTown Of Saints

Voel je je wat meer thuis naarmate de decibellen omhoog gaan is dat ook geen probleem met Ortega en Wolvon. Respectievelijk psychedelische doom en dromerige noise rock. Allebei ook vertrouwd in zowel de Kelder als de Grote Zaal van Vera. Beiden bands laten zien dat er nog genoeg te doen is in de Groninger underground.

Naast Grunnsonic is het programma in de Energy Stage op het Ebbingekwartier volledig gevuld met Gronings talent dat op het punt van doorbreken staat. Het Fins-Nederlandse alternatieve folkpunk gezelschap Town of Saints mag hier natuurlijk niet bij ontbreken. De energieke en harmonieuze muziek wordt vaak vergeleken met Mumford & Sons en was vorig jaar ook op ESNS te vinden. Sindsdien heeft het trio overal in Europa opgetreden. Ook zeker de moeite waard is singer-songwriter Djurre de Haan, alias awkward i. Intense alt-folk die soms ingetogen en de andere keer weer uitgesproken is, van een talentvolle Groninger die al heel wat jaren actief is. Hij zal tweemaal, zowel solo als met band, te aanschouwen zijn.

Tot zo ver de aanraders, maar dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit het enorme ESNS programma. De tijden en locaties zijn hier te vinden. Het zullen ongetwijfeld vier fijne dagen worden, en er is duidelijk geen reden om niet naar de top of the bill van de Groninger muziekscene te komen, zelfs zonder kaartje.