In 2000 kwam direct al één van de beste platen van het kersverse millennium uit: ‘Veni Vidi Vicious’ van de Zweedse garagerockers The Hives. Deze opwindende schijf telt onweerstaanbare singles als ‘Main Offender’, ‘Die, All Right!’ en vooral de “Smells Like Teen Spirit van de jaren ‘00”: de klassieker ‘Hate To Say I Told You So’. De plaat eindigde dat jaar in de Vera Poll op plek 5 (de single ‘Hate To Say..’ op 8) en wist, vrij ongebruikelijk, het jaar daarna weer in de lijst te komen, op plaats 13. Dat kwam vooral door het concert dat ze op 23 februari 2001 in Vera hadden gegeven. Die dolle show werd door het publiek hogelijk gewaardeerd met een 2e plek in de Poll voor ‘Beste Concert’, tussen winnaar Zen Guerrilla en Les Savy Fav in. Memorabele Top 3. Maar datgene wat The Hives in Groningen pas echt legendarisch maakte, gebeurde ver na hun show in Vera.

Diezelfde avond gaven toenmalig Downstage-programmeur Arnoud en ik namelijk ook ons verjaardagsfeest in het houten clubhuisje van Scouting Impeesa in het Stadspark, met bands, DJ’s en een hoop vrienden. Slechte timing dus, hierdoor konden we niet naar het later ingeplande concert van The Hives in onze eigen club… Natuurlijk hadden we al lopen lobbyen bij programmeur Pepr of hij de band na afloop kon meenemen naar ons feestje, maar die kans leek uiterst klein. Dat feest was trouwens getiteld ‘De Fransje Bauer Fanclub Nacht’, waardoor velen zich in felle foutfits gehuld hadden, er veel Zweedse Eenzaamheid-shirts rondliepen en er allerlei kitschcore uit de speakers kwam. Geleidelijk druppelden steeds meer feestgangers binnen die lyrisch waren over de show die The Hives net in Vera gegeven hadden. Toen baalde ik nog.

Jimmy Barock

Maar dan sta je ver na middernacht buiten in de kou te pissen en zie je links van je een verkleumde Pepr op zijn fiets aankomen, met een gigantische nightliner in zijn kielzog! Er stapten vijf Zweden uit, die nogal onwerkelijk om zich heen keken waar ze nu weer heengesleept waren. Arnoud en ik heetten hen welkom en namen hen snel mee naar binnen, want ze waren net op tijd: de Groningse trots van die dagen, Jimmy Barock, was net aan het optreden. En mijn broer Calvani ging juist ‘Hate To Say I Told You So’ met hen zingen. Het publiek ging los en ik hoor Hives-drummer Chris Dangerous nog in zichzelf zeggen: “We worden gewoon gecovered in Nederland…!” Alsof hij nu pas besefte dat zijn band groot aan het worden was.

The Hives

Na enig aandringen (en een hoop sterke drank) kregen we onze hooggeëerde gasten zover dat ze hun gitaren uit de bus haalden en ging het echt gebeuren: The Hives speelden, midden in het publiek, een korte, kolkende set, waarbij aan het eind alles en iedereen door elkaar sprong. Ik dacht echt dat we door de houten vloer zouden zakken en het kon me allemaal niets meer schelen. Fuck die borg! Ik herinner me dat ze hun hitsingles speelden, maar ook (geheel in thema) een tamelijk kitsche uitvoering van ‘These Boots Are Made For Walking’, waarbij zanger Howlin’ Pelle een gouden schakelketting van onze Dikkie om kreeg.

Van de rest van deze wilde nacht zijn slechts flarden blijven hangen. Ik herinner me dat de heren nog lang bleven dansen bij onze DJ’s, dat bassist Matt Destruction koetjelam was, dat Pelle ineens kwijt was (die bleek met één van Vera’s kassadames aan het brommers kiek’n), en dat er ineens een ambulance moest komen omdat Arnoud z’n schouder uit de kom had na een valpartij tijdens een nummer van Turbonegro, nog zo’n Scandinavische favoriet. Dat was de enige domper op deze onvergetelijke nacht, maar gelukkig kwam hij snel weer met mitella terug. Tegen die tijd moesten The Hives toch maar eens gaan, er moest de volgende dag opnieuw gespeeld worden. Voor mijn gevoel werd het al bijna weer licht.

De Fransje Bauer Fanclub Nacht featuring The Hives heeft de kranten nog gehaald. Daarna zag ik ze nog meermalen in binnen- en buitenland op grote podia, en moest dan altijd even aan ons verjaardagsfeestje denken. In de Poll werd zoals gezegd het reguliere optreden in Vera beloond met een 2e plek, maar de afterparty werd winnaar in de categorie ‘Beste Concert Elders’!

Trouwens, dat concert dat The Hives de volgende dag gaven, ergens in het westen des lands, scheen een behoorlijk tamme bedoening geweest te zijn. De programmeur van die zaal belde zelfs naar Vera om te vragen wat we in godsnaam met The Hives hadden gedaan. Tja, sorry: afterparty!

T-Ice