Een van dé internet-hypes van het moment luistert naar de naam Iceage, een viertal uit Denemarken dat een combinatie maakt van post-punk, no wave, lo-fi en een boel meer. Debuut lp 'New Brigade' is net uit en nu al een van mijn favoriete platen van het jaar.

De vergelijking met een band als No Age is snel gemaakt, zeker als je een band tegenwoordig in het noiserock-hoekje stopt. Enigszins terecht, No Age is als het aan mij ligt een van de vaandeldragers van het genre. En ja, Iceage is ook hard, snel en tegelijkertijd melodieus. De Denen hebben de voeten echter veel steviger in de punk en in de new wave. Lekker veel galm, stampende drums en overstuurde gitaren, zonder overigens 'het liedje' uit het oog te verliezen.

 

Waar veel van de hippe noise-rock bands hun geluid enigszins uit de noise trekken (kijk naar het eerder genoemde No Age en bijvoorbeeld ook de nieuwe Wavves), knalt Iceage keihard door met zinderende rock n roll die als een metalen wervelwind uit je boxen stormt. Het klinkt gevaarlijk, dreigt vaak uit de bocht te vliegen, maar weet altijd terug te vallen op een catchy hook. Zonder dat het een trucje lijkt te worden blijft het voortdurend spannend of een nummer van het dunne melodie-lijntje af gaat vallen.

 

Het is nog net wat te vroeg om van post-noise-rock te spreken (volgens google ben ik zelfs de uitvinder van dit nieuwe genre), maar het is razend knap hoe Iceage met een vrij heldere productie (die drums op 'Remember', samen met de Health-achtige gitaren zijn wat dat betreft het hoogtepunt) toch die heerlijke noise-sound weet te behouden. Heerlijke plaat. Aanrader, poll-topper, en wat zo niet meer.

 

– Ralf