Incubate is sinds 2005 de brenger van undergroundcultuur naar Tilburg. Vanaf 2009 onder die naam, voor die tijd ging het festival door het leven als ZXZW. Een bepaald Amerikaans festival had wat problemen met een naam die nogal op SXSW leek, wat in 2009 resulteerde in een naamsverandering. Niet de enige verandering die het festival heeft doorgemaakt, waar ZXZW zich voornamelijk richtte op hardcore en punk, daar is Incubate inmiddels uitgegroeid tot een veel breder 'indie' georienteerd festival. De line-up van 2011 bevat dan ook relatief grote namen als The Fall, HEALTH, Omar Souleyman, Wooden Shjips en en Battles. En verhip, daar hebben heel wat van al in Vera mogen spelen.

 

Mijn eerste festivaldag bestond dinsdag uit het bekijken van bovengenoemd HEALTH, Lightning Dust, Rape Blossoms en Rainbow Arabia. Om te beginnen bij het begin van de avond; Rainbow Arabia. Op voorhand kende ik ze enkel van het hitje 'Holiday In Congo', maar ook het verdere werk van het drietal beviel me live prima. Hoewel de setting van café/podium 'Paradox' de band niet ten goede kwam (er mogen best ook wat lampjes uit) toch een vermakelijk optreden.

 

Rape Blossoms stond daarna op het programma. Een Gentse band die de trouwe Vera-bezoeker een aantal weken geleden nog in de kelderbar zag. Helaas toen door mij gemist, wat echter meer dan goed gemaakt werd door de show die deze heren in de kleine zaal van 013 weg gaven. Heerlijke postpunk met wat shoegaze en noiserock invloeden, dansbaar en strak. De grote verrassing van de dag.

Rape Blossoms, Foto: http://inlog.org/


Met een vers gekochte plaat onder de arm geklemd weer terug naar Paradox, waar Lightning Dust net klaar was met soundchecken. Wederom heeft de vaste Vera-bezoeker deze band ook onlangs in Vera gezien, ondergetekende was daar ook present. Ik moet ook eerlijk toegeven dat het een van mijn favoriete acts in de melancholische indie-pop hoek is en net als in Vera is ook tijdens deze show het kippenvel niet van mijn armen afgeweest. Het feit dat het niet mijn eerste positieve ervaring was met dit Black Mountain-zijproject doet me echter besluiten op tijd terug te gaan naar 013 om mijn trommelvliezen te laten pijningen (op de meest positieve manier) door HEALTH.

 

Wat nog te vertellen over dit viertal uit Californie, behalve dat het een absolute favoriet is in onze Groningse club, getuige ook de poll-overwinning in 2009. Wat mij betreft een van de beste live-bands op aarde, een reputatie die ditmaal ook weer waargemaakt wordt. Loeihard, strak, aggresief en energiek, HEALTH komt wederom met een show die tot mijn hoogepunten van dit jaar gaat behoren. En daarbovenop klinkt het nieuwe werk van de band vertrouwd, maar tegelijkertijd poppiër. Niets dan lof, het opblazen van de P.A. tijdens afsluiter USA Boys maakt het helemaal af.

 

HEALTH, Vera 2010

 

Incubate vindt nog de hele week plaats in Tilburg, tot en met zondag. Op het programma staan nog namen als Screaming Females, Let's Wrestle, Nadja en het Groningse Loud Squirt. Verwacht na het weekend dan ook een uitgebreid verslag van de laatste Incubate-dagen.

En mocht je ook nog afreizen naar Tilburg dit weekend, kom nog even hoi zeggen tegen het Vera Dj Team, dat zaterdagnacht de Cul De Sac met verantwoorde dansplaatjes zal vermaken.

 

Ralf