Elk jaar besteden we wel aandacht aan Incubate, het Tilburgse festival dat qua programma misschien wel het beste past met hoe wij hier in Groningen de internationale pop underground beleven. Niet geheel toevallig is in de afgelopen jaren het fundament hiervoor gelegd door ex-Kelderbar-medewerker/ex-Incubate-programmeur Peter Meeuwsen. Nu is die er alweer even mee gestopt en heeft het programmeursstokje van Incubate doorgegeven aan... ex-Kelderbar-programmeur Marinke Kerkhoff. Het toeval wil zelfs dat Marinke in 2012 nog een mooie preview schreef voor de editie van dat jaar, en hoewel ik niet per se de behoefte heb om een van Europa’s meest cutting edge festivals te gaan programmeren, staat er ook dit jaar weer genoeg moois in Tillburg om in deze preview een paar tips te geven voor de 2014-editie. 

Woods, live in VERA 06/09/2014. Foto: Harold Zijp

Nouja, genoeg. Eigenlijk staat er zo veel moois op het programma dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Komt goed uit, want de recente show van Woods in VERA smaakte naar meer. 3voor12 noteerde: ‘aan het daverende applaus te horen kan Woods gerust voor de vierde keer naar Vera komen over een jaartje.’ Of je boekt dus even een treinticket naar Tilburg zondag de 21e. 

Op diezelfde dag kun je ook Traams zien en horen. Indierock met een paar flinke tikken van de postpunkmolen, met een glansrol voor meestergitarist en zanger Stu Hopkins. Prijsnummer Flowers bevat alles wat het drietal interessant maakt: dansbare en licht psychedelische popliedjes, die live meer dan goed overeind blijven, zagen we hier ook afgelopen jaar.

Het is iets langer geleden dat The Besnard Lakes op ons podium stonden, een paar maanden maarliefst. Hun prachtige combinatie van shoegaze en dreampop is altijd de moeite waard en niet gek vaak in Nederland te bewonderen.

Chad VanGaalen. foto: Marc Rimmer

Alleskunner Chad VanGaalen zagen we in 2008 aantreden in onze zaal, en sinds die tijd heeft Chad flink naam gemaakt voor zichzelf. Hem singer-songwriter noemen zou slechts een heel klein deel van zijn oevre eer aan doen, aangezien de Canadees ook flirt met electronica en experimentele folk. Niet in een paar hokjes te vangen, en daardoor niet te missen.

Uiteraard staan er op het bijna 300 artiesten tellende affiches ook ontzettend  veel artiesten die nog we nog niet in VERA hebben mogen begroeten (al moeten we nog even King Buzzo noemen, natuurlijk frontman  van The Melvins, nu solo op pad). Cave gooide in 2011 hoge ogen met single WUJ op Drag City, daarna werd het enigszins stil rondom de band. De release van album Threace is echter een mooie gelegenheid om het tourbusje weer af te stoffen en de instrumentale krautrock/drone naar Tilburg te brengen. Bij vlagen net zo groovy is Natural Child, die in Groningen al een stuk groter zijn dan ze waarschijnlijk zelf weten. Niet in de laatste plaat te danken aan Elpee, waarvan Jan op onze blog schreef: ‘ een geweldig geslaagde duik in de begin jaren ’70 southern country rock. Heerlijke laid-back slacker ‘Delta Swamp Rock’. Natural Child staat overigens ook op Take Root op 13 september.

Snøffeltøffs

Voor de liefhebbers van garage in de Black Lips-hoek is Snøffeltøffs niet te missen. Catchy en vrolijk, denk in de richting van Harlem en Jaill, maar dan uit Berlijn. Uit Duitsland. In tegenstelling tot Angel Olsen. Die komt niet uit Berlijn. Ook muzikaal is er moeilijk een grotere tegenstelling te bedenken. Voor de tweede keer speelt Olsen op Incubate, en wie ook maar enigszins de Tilburgers op sociale media volgt weet dat dit een van de grote lievelingen van de organisatie is. Om ze dan ook maar even te quoten ‘Angel Olsen haunts you with her fragile, beautiful, almost ghostly voice and her flawless yodelling sound.

Met zo’n reusachtig programma blijft het moeilijk om jezelf te beperken in je tips, maar afsluiten zonder de postrock grootheden als This Will Destroy You, 65daysofstatic en God Is An Astronaut kan natuurlijk niet. Of wat te denken van Wovenhand en ‘psych-worldbeat-band' en ware live sensatie Goat? Scroll dus vooral nog even door het volledig programma, hier te vinden, en neem wat eierballen mee voor al die verdwaalde Groningers in Tilburg, dat missen ze vast. Incubate vindt plaats van 15 tot en met 21 september.