Een avondje Jeffrey Lewis (muzikant en illustrator) is altijd onderhoudend. Niet alleen vanwege zijn fijne muziek, maar zeker ook dankzij de nodige presentaties die hij tijdens de show doet. Presentaties, ondersteund met tekeningen van hemzelf, die de ene keer een volledig absurde verhaallijn kennen en de andere keer een sterk historische. Zo ook tijdens zijn laatste VERA-optreden tot nu toe op 1 maart 2020. Absurde presentaties als “Story Of The Red Hand” en “Cannibal Monkeys”, en historisch verantwoorde zoals “History of Communism, Vol. 7: Cuba” en zeker ook “The History of the Development of Punk on the Lower East Side of NYC from 1950 to 1975”.

Jeffrey Lewis woont en leeft zelf ook in de Lower East Side van New York. Daar maakt hij deel uit van de “antifolk”-beweging zoals deze tot eind 2018 zijn thuisbasis kende in de SideWalk Cafe aan Avenue A in de Lower East Side. Maar zoals veel leuke tenten in de Lower East Side (denk bijv. aan concertzaal Brownies, eveneens aan Avenue A, Coney Island High en GrassRoots aan St. Marks Place of CBGB aan de Bowery), werd ook deze locatie door het grootkapitaal opgeslokt voor andere activiteiten.

Als regelmatig bezoeker van de Sidewalk Cafe, trok Jeffrey in 1998 de stoute schoenen aan en ging ook optreden tijdens de wekelijkse “open microfoonsessies” op maandagavond. Daar werkt hij aan zijn reportoire en vanaf 2000 is hij ook regelmatig op tournee, vaak met zijn broer Jack. In 2002 komt Jeffrey tijdens zijn eerste Europese tournee ook voor de eerste keer in VERA , om daarna als graag geziene gast weer regelmatig terug te keren, met elke keer een andere begeleidingsband (The Junkyard, The Jrams, The Voltage). Zelf is hij ook altijd weer blij als hij in VERA staat, zoals ook blijkt uit zijn facebookbericht op 1 maart 2020: “Back at the great VERA club of Groningen Netherlands! Jack and I first played here in Jan 2002 (on our first European tour), the walls are covered w the amazing history of the place. I spy a pre-"Jr" Dinosaur... A pre-James YLT... A pre-band Ween duo... Beat Happening... A favorite Joe Matt panel... Pre-fame Nirvana... And tons more. @ Vera Groningen”.

Op zijn eigen website https://thejeffreylewissite.com/ omschrijft jeffrey zijn activiteiten als volgt: Indie-rock Folk-Punk musician and comic book artist from the Lower East Side of New York City.

Zijn begeleidingsband is dit keer The Voltage en bestaat uit Brent Cole (drums) en Mem Pahl (bas).

Hoewel de tour ter ere van zijn nieuwe album “Bad Wiring” is, bestaat het optreden uit een selectie uit zijn hele oeuvre, aangevuld met presentaties.  Omdat daarvan “The History of the Development of Punk on the Lower East Side of NYC from 1950 to 1975” ook inhoudelijk interessant is voor elke geïnteresseerde VERA-bezoeker, is deze in een tweede filmpje toegevoegd aan deze Beauties of the Underground Live. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.