Jonge Harten 2012
Jonge Harten 2012
Author: Merijn
Vandaag (23 nov) is het Jonge Harten festival begonnen! Het is alweer de 15e editie van het Groningse theaterfestijn voor jong talent. Helaas is er dit jaar geen swing-afterparty in de Grote Zaal zoals afgelopen keer, maar dat maakt het er niet minder op. De komende negen dagen zullen er meer dan 30 voorstellingen te zien zijn in vrijwel alle theaters in de stad. Maar tijdens Jonge Harten is er ook plaats voor muzikaal talent, en daar houden wij wel van. Daarom dus een korte greep uit het (muziek)programma:
In de eigen thuisbasis van het festival, het Jonge Harten Café, staat vanavond Town of Saints. Deze uitstekende alternatieve folk, dat zowel de Nederlandse als Finse nationaliteit draagt, zal de kelderbarbezoeker wel bekend in de oren klinken. De band verzorgde met harmonieuze, energieke recht-uit-het-hartliedjes dit jaar al tweemaal een swingende downstage avond.
Maandag speelt het uit de hand gelopen schoolproject van de Herman Brood Academie Mister and Mississippi in hetzelfde Café. Na slechts enkele repetities waren de sferische soundscapes al te horen in Paradiso, de Melkweg en 3FM. Zij wisten ook de Amsterdamse Popprijs binnen te slepen. Nu worden ze getipt als zeer belovende act van Nederlandse bodem, iets om de gaten te houden dus.
Harm Goslink Kuiper is een kunstenaar en muzikant uit Rotterdam, die donderdag onder zijn artiestennaam Goslink in Jazzcafé de Spieghel is te vinden. Het bijzondere aan zijn Nederlandstalige tekstuele kunstwerkjes over de liefde en eenzaamheid zijn de zelfgemaakte instrumenten die voor de begeleiding zorgen, gebouwd van allerlei soorten afval. Deurdrempels, blikken, een saladeschaal; niets is te gek, Goslink ziet er een instrument in.
Ook interessant is de driemanformatie Sprook, vrijdag in het Jonge Harten Café. Arjen Sinninghe Damsté en de gebroeders Mathijs en Peter van Til (de laatste is ook op Jonge Harten te zien in de solovoorstelling Tu es Petrus) combineren elementen uit hip hop, elektro, poëzie en popmuziek en doen er hun eigen ding mee. Poetry Pop!
Om toch ook een stukje van de theaterkant te belichtten nog even de aandacht voor My First Suicide, de muzikale voorstelling van Sarah Moeremans. Samen met Eefje de Visser en studenten van de Arnhemse toneelschool Artez maakte zij de voorstelling die zich afspeelt in de gangen en kelders van de Machinefabriek. Het geheel is meerdere malen deze week te bewonderen, maar er is slechts plek voor 30 bezoekers per keer!
Zaterdag 1 december wordt het muziekprogramma van het festival afgesloten in de Spieghel met Eefje de Visser! De singer-songwritester deed van de zomer nog optredens op Oerol, Lowlands en Into The Great Wide Open. Niet slecht voor het theaterfestival!