Ik ben altijd licht sceptisch wanneer er van een nieuwe plaat gezegd wordt dat dit “dé soundtrack van de zomer” gaat worden, maar ik geef meteen toe: ik ben om! Ik ben ommer dan om, vrij naar Brusselmans. Want wat een prettig luisterbare, afwisselende, relaxte en toch swingende plaat is ‘Floating Harmonies’ geworden zeg!

IJslander Júníus Meyvant, in het dagelijks leven gewoon Unnar Gísli Sigurmundsson geheten, kenden we al van de hit ‘Color Decay’ uit 2014 (nummer 3 op deze schijf) en van zijn optreden op Eurosonic in 2015. Nu is dan de langverwachte debuutplaat uit, en inderdaad kun je als kanttekening plaatsen dat het - zoals de titel al zegt - soms wat lichtvoetig voortkabbelt allemaal. Maar daarmee is ook alle kritiek gelijk benoemd.

Wat resteert is een on-IJslandse soulplaat, met stuwende blazers, stemmige strijkers en licht-kitsche koortjes. Met een instrumentale opener ‘Be A Man’ die gelijk de toon zet. Met rauwe zang op ‘Neon Experience’ als ware Meyvant een zwarte soulzanger. Met een singersongriterpareltje als afsluiter ‘Pearl In Sandbox’, of ‘Manos’ waar geleidelijk steeds meer instrumenten invallen. Met het jazzy ‘Beat Silent Need’ vol hooks van trompetten. En vooral: met een enorm spelplezier en prima productie, de noten spatten werkelijk je boxen uit.

Men noemt het folkpop, maar ik hoor lounge, singer-songwriter, soul, jazz, ja bijna gospel tot zelfs kamermuziek. Ik noem het maar soulpop. Die afwisseling zorgt er (bij mij althans) voor dat je helemaal niet wegkabbelt. Het is heerlijke muziek op de achtergrond als je zit te werken. Maar live moet dit ook erg goed zijn, helemaal als alles ook echt live gespeeld gaat worden. Op 14 september kunt u Júníus Meyvant in uw favoriete theater aan de Oosterstraat 44 zien. Laat die zomer maar beginnen!

T-Ice