Brian Tristan heeft op muziekgebied een CV om u tegen te zeggen en toch kennen slechts weinig mensen hem (denken ze). Dat wordt al anders als we zijn podiumnaam noemen: Kid Congo Powers.

Geboren in 1959 in La Puente, CA, USA was hij in 1976 al voorzitter van de Ramones-fanclub. Vervolgens richt hij in 1979 samen met vriend en voormalige voorzitter van de Blondiefanclub in LA (een zekere Jeffrey Lee Pierce) The Creeping Ritual op. Begin 1980 wordt de naam gewijzigd in The Gun Club. Eind 1980 verlaat Brian The Gun Club, om onderdeel uit te gaan maken van The Cramps. Dat duurde tot 1983 toen hij weer terugkeerde naar The Gun Club  voor een “los-vast-lidmaatschap” tot 1988. Ondertussen sloot hij zich in 1986 aan bij Nick Cave & The Bad Seeds  die toen in Berlijn resideerden. In goed overleg met Nick Cave verliet hij in 1990 The Bad Seeds, om zijn aandacht weer volledig op The Gun Club te gaan richten, de band die hij in 1989 samen met Jeffrey Lee Pierce weer nieuw leven had ingeblazen. Dat duurde tot 1997, waarna de eerste versie van The Pink Monkey Birds werd opgericht. Daarnaast speelde hij o.a. ook nog in Knoxville Girls. In 2009, met het aantrekken van Kiki Solis (bas), Ron Miller (drums) en Jesse Roberts (gitaar en toetsen) ontstond de “definitieve” versie  van Kid Congo & The Pink Monkey Birds. De band werd getekend door In The Red Records en bracht hun zeer goed ontvangen debuutalbum “Dracula Boots” uit. In 2011 brachten ze hun tweede album “Gorilla Rose” uit en dat was ook het eerste jaar dat Brian Tristan met Kid Congo & The Pink Monkey Birds op het VERA-podium stond.  Daarvoor had hij wel 6 keer met andere bands als The Gun Club en Knoxville Girls op het VERA-podium gestaan (dit teruggerekend vanuit Igor Wijnker zijn boek “Rock City”, waarin hij de avond met Kid Congo & The Pink Monkey Birds in VERA op 7 juli 2016 beschrijft. Deze avond was de negende, en tot nu toe laatste, keer, en tussendoor op 28 maart 2013 zijn ze ook nog in VERA geweest). Niet toevallig vielen ook deze beide laatste optredens samen met het touren ter promotie van de platen “Haunted Head” (2013) en “La Araña es La Vida” (2016), beide platen uitgebracht op In The Red Records. In 2016 was Jesse Roberts inmiddels vervangen door Mark Cisneros op gitaar, en die bezetting is ook de huidige bezetting.

Maar ook nu is Brian Tristan nog steeds met nieuwe samenwerkingen in de weer. Zo speelt hij met Mick Collins en Bob Bert in The Wolfmanhattan Project, waarvan inmiddels al muziek op You Tube is te vinden (https://www.youtube.com/watch?v=JmRShFMkQeU&feature=youtu.be)    en die voor volgend jaar een heel album in de planning hebben. Een nieuwe topper die, zodra de huidige tijden dit weer toestaan, zeker op het VERA-podium thuis hoort. Tenslotte heeft ook Brian Tristan een bijdrage geleverd aan Willem Kolvoort zijn boek: “30 Jaar VERA Posters”.

Deze “Beauties of the Underground Live” bevat een selectie uit het VERA-optreden van Kid Congo & The Pink Monkey Birds op 27 november 2011. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.