The Kills - Circo Voador. Foto: Arnoud Heikens

Met eeuwig dank aan eindbaas Ziggy belandde vijfzesde van het oude Downstage Dream Team (1997-2004) een dikke week in Rio de Janeiro. Naast alle toeristische attracties in deze ‘Cidade Maravilhosa’, live voetjebal van Flamengo tegen Santos, een bezoek aan favela Rocinha en een tocht naar tropisch paradijs Ilha Grande, hadden we ook nog tijd om naar een concert van The Kills te gaan. Zij traden op in uitgaanswijk Lapa, op een semi-openluchtpodium waar eerder ook bands als Warpaint en Metronomy speelden.

Mijn Portugees is niet zo best, maar als ik het goed begrepen heb worden de indie-concerten bij Circo Voador, een toch vrij uitzonderlijk genre in Latijns-Amerika, deels gesponsord door fans. Er hing tenminste een grote poster bij de ingang met meer dan 300 namen van mensen die het concert mede mogelijk hadden gemaakt. Mocht de crisis echt doorzetten dan is dat wellicht nog een ideetje voor Vera; zo kun je blijkbaar nog heel wat leuks binnenhalen. The Kills trokken een volle bak overwegend jong publiek, dat de teksten soms hard meezong. Het übercoole duo Alison Mosshart en Jamie Hince had er duidelijk zin in en wilde de lange reis niet voor niks gemaakt hebben. Net als laatst op Lowlands blijft het fascinerend hoe ze met slechts twee gitaren en een drumcomputer een dampende rockshow kunnen neerzetten.

Circo Voador - Lapa - Rio de Janeiro

Hince gleed heen en weer op zijn cowboylaarzen, zonder plectrum achteloos de ene riff na het andere loopje uit zijn gitaar schuddend. Af en toe kreunde hij wat mee in de microfoon. Rockchick Mosshart draaide pirouettes, headbangde haar roze haar in het rond en zong fel en opzwepend. Veel werk van de prima nieuwe plaat ‘Blood Pressures’ kwam voorbij, maar ook wat oudere krakers. Uitschieters waren ‘U.R.A. Fever’, ‘Future Starts Slow’, de meezinger ‘Satellite’ en het broeierige ‘Heart Is A Beating Drum’. En dat alles aan de voet van een historisch aquaduct, onder de palmbomen en met een koude caipirinha in de hand. Er bleef weinig te wensen over. Rio rocks!