Opgericht in 2010 in Melbourne, Australië, timmert King Gizzard and the Lizard Wizard stevig aan de weg met veel plaatwerk, veel optredens, en ook nog eens de nodige zijprojecten waarin mensen van de groep deelnemen, zoals de ook in VERA bekende The Murlocs. Bij de oprichting bestond de band uit “leider”  Stu Mackenzie (zang, gitaar, bas, toetsen, fluit, sitar), Ambrose Kenny-Smith (zang, harmonica, toetsen), Cook Craig (gitaar, bas, toetsen, zang), Joey Walker (gitaar, bas, toetsen, zang), Lucas Harwood (bas, toetsen), Michael Cavanagh (drums, percussie) en Eric Moore (drums). Met uitzondering van de laatste, die zich in 2020 terugtrok om zich volledig te richten op zijn platenlabel Flightless Records, is deze bezetting nog steeds in tact.

De muziek die de band maakt werd in 2014 bij de eerste keer dat ze naar VERA kwamen door collega Dikkie omschreven als “Gooi The Trashmen, The Sonics, The Yardbirds, King Crimson, T. Rex, the Doors, Ennio Morricone en Hawkwind in een staafmixer en je  krijgt ongeveer iets, dat lijkt op King Gizzard & The Lizard Wizard uit Melbourne, Australië”. Zelf omschrijven ze het op hun bandcamppagina https://kinggizzard.bandcamp.com/  als volgt: alternative/garage/soul/surf.

Hun plaatproductie is enorm. Op moment van schrijven (voorjaar 2022) hebben ze al 20 studioalbums, 10 livealbums, 2 compilaties en nog wat EP’s uitgebracht, en als u dit leest zal de teller ongetwijfeld al weer hoger staan. Vooral het jaar 2017 was met 5 studioalbums enorm productief.

De band heeft 2 keer in VERA gestaan. De eerste keer op 19 november 2014 en de tweede keer op 21 februari 2016. Het is dit laatste optreden dat jullie nu kunnen (her)beleven met deze nieuwe editie van Beauties of the Underground Live, waarin we een selectie uit dit VERA-optreden presenteren. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.