Planet Trash is de schuilplaats van JJ, waar hij met enige regelmaat zijn favoriete albums en concerten bespreekt. Op die website is onder andere zijn persoonlijke top 100 van de jaren '00 te vinden, waarmee zo ongeveer de hele muzikale cultuur van Vera samen wordt gevat. Vanaf deze week zal JJ op onze blog afwisselend een oude vergeten plaat afstoffen om opnieuw in de spotlights te zetten en achtergrondverhalen opduikelen die mooi bij onze club passen. Nu de aftrap met aandacht voor Loli & The Chones.

 

In 1997 verscheen op het inmiddels ter ziele gegane Rip Off Records label P.S. We Hate You van een band die zich Loli & The Chones noemde. Het trio uit Californië had op dat moment al twee singles uit en er waren ook een paar nummers verschenen op een compilatieplaat, dus men was gewaarschuwd.

Toch had P.S. We Hate You de nodige impact. De veertien nummers op de plaat getuigden allemaal van een stuitende domheid. Domheid nonchalant verpakt in eenvoudige lo-fi garagepunknummers. De band zong vooral over de enorme hekel die ze aan iedereen had en hoe ze dat sentiment wenste om te zetten in geweld. Openingsnummer I Think I'm Gonna is exemplarisch voor wat er daarna volgt. You Make Me Wanna Punch You, Punch You In The Face, aldus de zanger. Daarna wordt de persoon in kwestie nog geschopt en uiteindelijk bespuugd tot de dood er op volgt. Er zijn platen te noemen waarvan de bedoelingen minder duidelijk zijn.

 

Al doen de teksten vaak anders vermoeden, Loli & The Chones klinkt geen enkel moment werkelijk boos, wreed en gewelddadig. Integendeel. Juist deze ambivalentie maakt de plaat tot wat het 15 jaar na dato nog altijd is. Een plaat die waar nodig afgestoft dient te worden en zo luid mogelijk moet worden afgespeeld. Zelf van het nummer Nazi Death Camp kan men alleen maar vrolijk worden. Wat ook helpt is de lengte van de nummers, slechts één nummer duurt langer dan anderhalve minuut. In 1999 verschijnt de tweede en laatste lp van de band met de typische titel Total Fucking Genocide. Daarna stopt de band. Van de drie bandleden, allen met Latijns-Amerikaanse roots, spelen Chris en Michelle na het uiteenvallen van Loli & The Chones nog in andere bands. Van bassist Vince is sindsdien weinig meer vernomen. Zonder hem volgen in latere jaren nog enkele reünie-optredens.

 

P.S. We Hate You is in drie verschillende versies verschenen. Op cd, op zwart vinyl, maar ook op rood vinyl. Op deze laatste versie staan alle nummers op één kant en worden de veertien reguliere nummers gevolgd door twee bonustracks. Zie daar maar eens voor een acceptabele prijs aan te komen.