Sommige gelukkigen hadden de band al eerder die maand op Into The Great Wide Open gezien. Dat smaakte duidelijk naar meer en dat werd later die maand al mogelijk doordat de band in kwestie (Methyl Ethel) tijdens dezelfde Europese tour ook voor VERA was geprogrammeerd. En geslaagd was het: het optreden werd met een vijfde plek in de jaarlijkse poll van VERA-grote zaal optredens gewaardeerd.

Methyl Ethel is het solo project van de Australische producer en multi-instrumentalist Jake Webb uit Perth, Western Australia. De muziek kan worden omschreven als psychpop. Na een tweetal in eigen beheer uitgebrachte EP’s bracht Methyl Ethel in 2015 zijn eerste volledige langspeelplaat “Oh Inhuman Spectacle” uit op het Australische Dot Dash Recordings.  Ook voor deze plaat schreef Jake Webb alle nummers, bespeelde hij alle instrumenten en produceerde hij het geheel.  Deze plaat sloeg aan in thuisland Australië en om de nummers ook op het podium te kunnen brengen trok Jake Webb bassist Thom Stewart en drummer Chris Wright aan. Hun succes bleef niet onopgemerkt en het Britse label 4AD tekende de band in 2016 en bracht “Oh Inhuman Spectacle” wereldwijd uit. De tour ter ondersteuning van deze plaat bracht Jake Webb & Co op 18 september 2016 ook in VERA.

Inmiddels heeft Methyl Ethel nog 2 volledige albums uitgebracht, t.w. “Everything is Forgotten” (2017) en “Triage” (2019). Recent kwam de EP “Hurts To Laugh” uit. In alle gevallen schreef Jake Webb vrijwel alle nummers, bespeelde hij zo ongeveer  alle instrumenten en deed hij de productie. Business as usual dus. Alleen kwamen ze tijdens het touren ter ondersteuning van deze platen (nog?) niet terug naar VERA. Dus qua live-ervaring doen we het nog steeds met hun optreden van 18 september 2016, waarvan we jullie nu in het kader van Beauties of the Underground Live een selectie presenteren. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.