Denton is een verhoudingsgewijs “kleine” plaats in de staat Texas. Gelegen aan de N/O-kant van de Dallas-Fort Worth-metropool  kent de plaats een levendige muziekscene waar de nodige bij VERA geliefde bands hun oorsprong kennen. Zoals Slobberbone, The Drams, the Marked Men, The Riverboat Gamblers en Centro-Matic. En ook de band Midlake, die zowel in 2006 als ook 2010 op het VERA-podium stond met hun heerlijke indie-folk/american folk rock.

Opgericht in 1999 onder de naam “The Combread All-Stars” speelde de band eerst funk/jazz geöriëntreerde muziek. Niet vreemd omdat de leden jazz studenten aan de “University of North texas College of Music” waren.  Geleidelijk wijzigde hun muziek zich naar de latere indie/folk/rock en ook wijzigden ze hun naam in Midlake.  Na eerst de EP “Milkmaid Grand Army” in 2001 te hebben uitgebracht kwam de band in 2004 met hun eerste volledige langspeelplaat “Bamnan and Slivercork”. De band bestond toen al enige tijd uit Tim Smith (zang, gitaar, toetsen), McKenzie Smith (drums), Eric Nicholson (toetsen), Paul Alexander (bas) en Eric Pulido (gitaar).  Deze bezetting zou tot 2012 in stand blijven, toen tijdens de opnames voor hun 4e langspeelplaat “Antiphon” Tim Smith vertrok en werd opgevolgd door Jesse Chandler (toetsen, fluit) en Joey McClellan (gitaar).  Eric Pulido nam de zang voor zijn rekening. Dit is nog steeds de bezetting van de band, hoewel er na 2014 niet erg veel activiteit is geweest, anders dan dat Eric Pulido in 2017 samen met Ben Bridwell (Band of Horses), Jason Lytle (Grandaddy), Alex Kapranos (Franz Ferdinand) en Fran Healy (Travis), ondersteund door de overige leden van Midlake onder de bandnaam BNQT de plaat “Volume 1” heeft uitgebracht. Maar inmiddels lijkt het erop dat in 2021 Midlake met een nieuw album op de proppen zal komen.

Terug naar 2006 toen de band na een langdurig opnameproces op de proppen kwam met hun tweede langspeelplaat, en muzikaal hoogtepunt, “The Trails of VAN OCCUPANTHER”.  Tijdens de tour ter promotie van dit album stonden ze op 19 november 2006 voor de eerste keer op het VERA-podium voor een mooi optreden. Op 28 april 2010 kwamen ze nog terug tijdens de tour ter promotie van hun derde album “The Courage of Others”.

Maar in deze “Beauties of the Underground Live” kijken we terug met een selectie uit hun VERA-optreden van 19 november 2006. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.