Dat waren nog eens tijden. Je komt als aankomend student naar Groningen en mag op vertoon van je KEI-bandje gratis naar binnen voor een concert van Mikal Cronin in het legendarische VERA. Twee geweldige kennismakingen ineen. Zo was het geval op 14 augustus 2013.

Mikal Cronin maakt onderdeel uit van de psychedelische garagerock scene zoals deze al een groot aantal jaren floreert in en rondom Los Angeles, CA. Hoewel veel mensen hem zullen kennen als lid van de Ty Segall Band, heeft hij inmiddels ook al 4 solo-albums op zijn naam staan, t.w. “Mikal Cronin” (2011), “MCII” (2013), “MCIII” (2015) en “Seeker” (2019). Voordat hij het VERA-KEI-concert 2013 verzorgde hadden we hem al twee keer eerder in VERA verwelkomd. De eerste keer op 6 juni 2012 (2e plek in de VERA-poll Grote Zaal van dat jaar)en de tweede keer op 28 november 2012 (winnaar best support VERA-poll 2012). Dat Mikal Cronin op 28 november 2012 als support act op het VERA-podium stond had een droevige reden. Oorspronkelijk stond voor die datum Ty Segall (in wiens begeleidingsband Mikal Cronin bas speelde) als hoofdact gepland met het Canadese Each Other als opening. Vlak voor die datum overlijdt de vader van Ty Segall, waardoor deze voor enkele dagen terugkeert naar Amerika. De rest van de band gaat wel door naar VERA om daar gebruik te maken van de onvolprezen overnachtingsfaciliteiten van VERA. Het optreden van Each Other gaat wel door die avond, en na afloop van dat optreden besluit Mikal Cronin samen met de drumster van de Ty Segall band een verrassingsoptreden te geven voor de mensen die, ondanks het niet doorgaan van het optreden van Ty Segall, toch de moeite hadden genomen naar VERA te komen. En dat werd gewaardeerd, getuige de eerste plek als best support.

Deze “Beauties of the Underground Live” bevat een selectie uit het VERA-optreden van Mikal Cronin op 14 augustus 2013. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.